Bezy czekoladowe przepis | Dorota Kamińska

Bezy czekoladowe

Najprostszym deserem, jaki można wyczarować, wykorzystując białka jajek, są bezy. Wystarczy ubić sztywną, białkową pianę z dodatkiem cukru pudru. Gwarantuję, że fantazyjne kształty z pewnością wyjdą nawet spod zwykłej, kuchennej łyżki. Idąc krok dalej, można upiec bezy czekoladowe, z dodatkiem gorzkiego kakao i gorzkiej czekolady, pokrojonej w niezbyt grubą kostkę. Potem, po upieczeniu takie bezy mają bardzo ciekawy, ciemnobeżowy kolor i chrupki, kruchy wierzch. Natychmiast po pierwszym kęsie czeka nas niespodzianka w postaci ciemnobrązowego, „ciągliwego” środka. Ten następnie powoli rozpływa się w ustach, podczas kiedy ręce automatycznie sięgają do talerza w poszukiwaniu kolejnej porcji.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

Masę na bezy czekoladowe można także wykorzystać do upieczenia czekoladowej wersji słynnego tortu Pavlova. W połączeniu z czekoladowym kremem i owocami czy bakaliami będzie prawdziwie luksusową ucztą. Z kolei bezy kakaowe z kawałkami czekolady, same w sobie, bez dodatków, umilą niejedno spotkanie i zaskoczą niejedną osobę!

Bezy czekoladowe

Bezy czekoladowe

Wspaniałe bezy czekoladowe, chrupkie i kruche z zewnątrz i ciągnące w środku, z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady. Doskonała alternatywa dla klasycznych bez białych.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Francuska
Przepis na: bezy czekoladowe
Liczba porcji: 18 sztuk
Kalorie: 40kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 białka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady (½ tabliczki; pokrojona w kostkę o boku ok. 5 mm)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W czystej, wytartej do sucha misce, ubijam białka o temperaturze pokojowej ze szczyptą soli, na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodaję cukier, ubijając cały czas, do uzyskania ciągnącej się piany.
  • Dodaję do piany kakao i czekoladę i delikatnie mieszam całość za pomocą łyżki.
  • Nakładam masę za pomocą łyżki lub szprycy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piekę bezy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 140 °C góra+dół (lub 120 °C przy włączonym termoobiegu).
  • Po upieczeniu pozostawiam bezy na 1 godzinę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Piana z białek – jak ubić

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 40kcal | Carbohydrates: 6g (2%) | Fat: 1g (2%) | Sodium: 11mg | Potassium: 41mg (1%) | Sugar: 5g | Calcium: 0.3% | Iron: 2.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Bezy czekoladowe
Bezy czekoladowe

Koniecznie dajcie mi znać w komentarzach, jak wyszły Wam czekoladowe beziki. Które lepsze – białe klasyczne bezy czy bezy z kakao?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

24 komentarze
  1. Mi niestety wyszły krowie placki. Proszę o wskazówkę gdzie popełniłam błąd.. za krótko zmiksowane? Czekoladą 64 % kakao.. zły piekarnik? Szkoda bo Pani wyglądają obłędnie..

  2. Czy można użyć mlecznej czekolady? Ostatnie moje podejście do tych bez skończyło się cieniutkimi plackami dość kruchymi i twardawymi. Wyglądały nieciekawie ale mężowi i synkowi bardzo posmakowały więc już nie boje się nieudanej proby :). Mam sporo zalegającej mlecznej czekolady, czy mogę jej użyć?

  3. Aktualizacja: Wyjelam z piekarnika i byly suche ale wygladaja jak krowie placki 😉 a nie takie piękne jak Twoje
    sa smaczne ale nie rozplywaja sie w ustach. Po 2 godzinach sa znowu miękkie ale dzisiaj upal. schowalam do puszki i do lodowki.Czy to normalne? I gdzie przechowywac bezy?

  4. Dorotko zrobilam wg przepisu ale wyszly mi miękkie z zewnątrz. Co zrobiłam nie tak? 40min sie piekly i 1 godzinę lezaly w piea
    karniku. jedyne co to maz po godzinie otworzyl drzwi od piekarnika zamiast je wyjac. czy to moglo spowodowac ze sa lepkie? i co zrobic by naprawic? rano dzis wstawilam na 120stopni na 15minut i tak leza w piekarniku caly czas.

  5. Te bezy to znakomity sposób na „rozmnożenie czekolady”. Z jednej tabliczki robi nam się cała blacha. Użyłam podwójnej ilości składników, bezy wyszły wielkości dłoni i wyglądem przypominają raczej krowie placki, ale to nadal pyszne ciastka. Pokusiłam się o dodanie kilku kropel aromatu śmietankowego. Dziękuję za ten przepis!

  6. Upiekłam !!! są pyszne mniaaaam, polecam.
    Pozdrawiam i dziękuję za super przepis 🙂

    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/08/P8150491x.jpg[/img]

  7. OO MATKO ALE TO MUSI BYĆ DOBRE ! omniomniom
    trafiłam na twój kanał przypadkowo i chyba zostane na dłużeń bo takie tu cuda nam pokazujesz

  8. ostatnio mam faze na bezy, takich jak Twoje nigdy nie jadlam, tylko zwykle biale zanurzone w czekoladzie. Ale skoro mowisz, ze sa ciagnace w srodku to juz zdobyly moje serce!

  9. Też żałuję, że tego nie sfilmowałam, fajnie by to wyglądało :(. Ale na blogu, pod przepisem, jest na zdjęciu jedna beza po przepołowieniu, więc możesz zerknąć jaki miały w środku kolor.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)