Batony proteinowe przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Batony proteinowe

Batony proteinowe

Batony proteinowe

Alternatywą dla słodkich batonów energetycznych, zwłaszcza gdy wybieramy się na wycieczkę w góry, jeździmy na nartach lub snowboardzie czy rowerze, są batony proteinowe, bogate w białko, o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu nie tylko zapewnią nam dużą dawkę energii i paliwa niezbędnego do pracy mięśniom, ale też sprawią, że nie odczujemy po ich zjedzeniu szybkiego nawrotu głodu.

Zobacz też: Pomysły jak wykorzystać same żółtka

Mój przyjaciel, Edward, od dłuższego czasu prosił, żeby przygotować przepis na batony proteinowe i przy okazji upiec spory zapas specjalnie dla niego. Na szczęście można je zamrozić, a na treningi siłowe czy jazdę konną w terenie będzie rozmrażał z samego rana i zabierał po 1-2 sztuki ze sobą. Musiał trochę poczekać na ich spróbowanie, bo pomysł „wspólnego” ich upieczenia pojawił się jak jeszcze zwiedzałam USA. Dwa dni po moim powrocie przyjechał do mnie z wizytą.

– Tęskno mi już było za tobą. Może byśmy je w końcu upiekli? Specjalnie przywiozłem białko.

Zobacz też
Muffiny z jagodami

– Upieczemy. Ja też tęskniłam. Opowiadaj :).

Batony proteinowe

Batony proteinowe

Przepis na batony proteinowe z białkami jajek, odżywką białkową i serem oraz bakaliami. Dietetyczne batony proteinowe o niskim indeksie glikemicznym, słodzone ksylitolem lub syropem z agawy.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 35 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: batony proteinowe
Liczba porcji: 1 kwadratowa blaszka o boku ok. 23 cm
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g twarogu (może być zmielony w maszynce)
  • 6 białek
  • 200 g płatków owsianych
  • 50-100 g migdałów, orzechów lub wiórków kokosowych (siekane lub w płatkach)
  • 80 g białka w proszku (odżywka białkowa)
  • 3-5 łyżek ksylitolu lub syropu z agawy

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną. Ugniatamy całość i wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 30 minut, do zrumienienia wierzchu.
  • Wystudzone ciasto kroimy nożem w kształt batoników. Można zawinąć każdy z osobna w papier śniadaniowy.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Batony proteinowe
Batony proteinowe
13 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom