Bataty smażone przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Bataty smażone

Bataty smażone

Bataty smażone

Można je zrobić na wiele sposobów, a tym razem pora na bataty smażone. Przygotowałam je w ten sposób po raz pierwszy. Zwykle piekę w piekarniku. Chciałam ugotować coś szybkiego i kolorowego, więc pokroiłam w kawałki, wrzuciłam na rozgrzany olej i dusiłam pod przykryciem, doprawione i wymieszane z innymi warzywami. Przed podaniem skropiłam sokiem z cytryny i wymieszałam ze świeżą miętą. Coś wspaniałego! Zobaczcie jak zrobić bataty z patelni krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki obiad

Bataty smażone to doskonały dodatek do obiadu. Będą pasować do wszystkiego: do ryb, mięs, warzywnych kotletów. Możecie też przyrządzić je jako samodzielne danie, tak jak ja. Do smażenia dorzuciłam bakłażana oraz słodką, podłużną paprykę czerwoną w kawałkach. Gdybym nie miała mięty, pewnie wykorzystałabym inne zioła. Zamiast soku z cytryny możecie spróbować z pomarańczowym. Będzie pysznie!

Bataty smażone

Bataty smażone

Bataty smażone czyli smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Przepis na bataty na maśle klarowanym lub oleju - jak zrobić krok po kroku.
4.86 z 7 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: bataty smażone
Liczba porcji: 4
Kalorie: 348kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg batatów (obrane, pokrojone w grubą kostkę lub grube frytki)
  • 4 łyżki masła klarowanego (można zastąpić olejem roślinnym przeznaczonym do smażenia)
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka chili (lub cynamonu, albo mieszanki garam masala)
  • świeża mięta (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Na średnim ogniu rozgrzewam tłuszcz na patelni.
  • Wrzucam na patelnię bataty i smażę przez ok. 10 minut. Co 2 minuty obracam warzywa, żeby przysmażyły się równomiernie. 
  • Posypuję solą i pieprzem oraz chili lub cynamonem. Potrząsam na patelni, żeby przyprawy rozprowadziły się równomiernie. Podsmażam jeszcze przez ok. 1 minutę.
  • Zdejmuję z ognia i skrapiam sokiem z cytryny bezpośrednio na patelni. Delikatnie potrząsam, żeby dobrze rozprowadził się po batatach.
  • Serwuję posypane świeżą miętą.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Tłuszcz do smażenia
  2. Bataty trzeba smażyć partiami, żeby na całej powierzchni patelni w trakcie smażenia znajdowała się jedna warstwa warzyw i każde dotykało dna.
  3. Smażąc bataty, dodałam też do nich czerwoną paprykę podłużną słodką oraz bakłażana. Polecam!
 

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g | Kalorie: 348kcal (17%) | Węglowodany: 50g (17%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 38mg (13%) | Sód: 176mg (8%) | Potas: 842mg (24%) | Błonnik: 7g (29%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 35470IU (709%) | Witamina C: 10.7mg (13%) | Wapń: 75mg (8%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pamiętajcie o tym, że większe ilości batatów trzeba smażyć partiami. Nie wszystkie naraz, bo usmażą się nierównomiernie. A z pewnością nie chcecie mieć połowy niedosmażonej, podczas gdy druga połowa będzie przypalona. Prawda? 😉

Zobacz też
Sałatka z arbuza z serem feta

Bataty smażone - przepis
Bataty smażone – przepis
Smażone bataty
Smażone bataty

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakowały Wam usmażone bataty z patelni i z czym je podaliście. Oczywiście bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom