Bataty smażone przepis | Dorota Kamińska

Bataty smażone

Bataty smażone

Można je zrobić na wiele sposobów, a tym razem pora na bataty smażone. Przygotowałam je w ten sposób po raz pierwszy. Zwykle piekę w piekarniku. Chciałam ugotować coś szybkiego i kolorowego, więc pokroiłam w kawałki, wrzuciłam na rozgrzany olej i dusiłam pod przykryciem, doprawione i wymieszane z innymi warzywami. Przed podaniem skropiłam sokiem z cytryny i wymieszałam ze świeżą miętą. Coś wspaniałego! Zobaczcie jak zrobić bataty z patelni krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki obiad

Bataty smażone to doskonały dodatek do obiadu. Będą pasować do wszystkiego: do ryb, mięs, warzywnych kotletów. Możecie też przyrządzić je jako samodzielne danie, tak jak ja. Do smażenia dorzuciłam bakłażana oraz słodką, podłużną paprykę czerwoną w kawałkach. Gdybym nie miała mięty, pewnie wykorzystałabym inne zioła. Zamiast soku z cytryny możecie spróbować z pomarańczowym. Będzie pysznie!

5 od 2 osób
Bataty smażone
Bataty smażone
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 

Bataty smażone czyli smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Przepis na bataty na maśle klarowanym lub oleju - jak zrobić krok po kroku.

Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: bataty smażone
Liczba kalorii: 348 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg batatów (obrane, pokrojone w grubą kostkę lub grube frytki)
  • 4 łyżki masła klarowanego (można zastąpić olejem roślinnym przeznaczonym do smażenia)
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka chili (lub cynamonu, albo mieszanki garam masala)
  • świeża mięta (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Tłuszcz do smażenia
  2. Bataty trzeba smażyć partiami, żeby na całej powierzchni patelni w trakcie smażenia znajdowała się jedna warstwa warzyw i każde dotykało dna.
  3. Smażąc bataty, dodałam też do nich czerwoną paprykę podłużną słodką oraz bakłażana. Polecam!

Bataty smażone - Jak zrobić
  1. Na średnim ogniu rozgrzewam tłuszcz na patelni.

  2. Wrzucam na patelnię bataty i smażę przez ok. 10 minut. Co 2 minuty obracam warzywa, żeby przysmażyły się równomiernie. 

  3. Posypuję solą i pieprzem oraz chili lub cynamonem. Potrząsam na patelni, żeby przyprawy rozprowadziły się równomiernie. Podsmażam jeszcze przez ok. 1 minutę.

  4. Zdejmuję z ognia i skrapiam sokiem z cytryny bezpośrednio na patelni. Delikatnie potrząsam, żeby dobrze rozprowadził się po batatach.

  5. Serwuję posypane świeżą miętą.

Wartości odżywcze
Bataty smażone
Wielkość porcji (250 g)
Liczba kalorii 348 kcal Kalorie z tłuszczów 135 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 15g 23%
Tłuszcze nasycone 9g 45%
Cholesterol 38mg 13%
Sód 176mg 7%
Potas 842mg 24%
Węglowodany ogółem 50g 17%
Błonnik 7g 28%
Cukry 10g
Białko 4g 8%
Witamina A 709.4%
Witamina C 13%
Wapń 7.5%
Żelazo 8.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pamiętajcie o tym, że większe ilości batatów trzeba smażyć partiami. Nie wszystkie naraz, bo usmażą się nierównomiernie. A z pewnością nie chcecie mieć połowy niedosmażonej, podczas gdy druga połowa będzie przypalona. Prawda? 😉

Bataty smażone - przepis
Bataty smażone – przepis
Smażone bataty
Smażone bataty

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakowały Wam usmażone bataty z patelni i z czym je podaliście. Oczywiście bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)