Bataty smażone przepis | Dorota Kamińska

Bataty smażone

Bataty smażone

Można je zrobić na wiele sposobów, a tym razem pora na bataty smażone. Przygotowałam je w ten sposób po raz pierwszy. Zwykle piekę w piekarniku. Chciałam ugotować coś szybkiego i kolorowego, więc pokroiłam w kawałki, wrzuciłam na rozgrzany olej i dusiłam pod przykryciem, doprawione i wymieszane z innymi warzywami. Przed podaniem skropiłam sokiem z cytryny i wymieszałam ze świeżą miętą. Coś wspaniałego! Zobaczcie jak zrobić bataty z patelni krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki obiad

Bataty smażone to doskonały dodatek do obiadu. Będą pasować do wszystkiego: do ryb, mięs, warzywnych kotletów. Możecie też przyrządzić je jako samodzielne danie, tak jak ja. Do smażenia dorzuciłam bakłażana oraz słodką, podłużną paprykę czerwoną w kawałkach. Gdybym nie miała mięty, pewnie wykorzystałabym inne zioła. Zamiast soku z cytryny możecie spróbować z pomarańczowym. Będzie pysznie!

Bataty smażone

Bataty smażone

Bataty smażone czyli smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Przepis na bataty na maśle klarowanym lub oleju - jak zrobić krok po kroku.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: bataty smażone
Liczba porcji: 4
Kalorie: 348kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg batatów (obrane, pokrojone w grubą kostkę lub grube frytki)
  • 4 łyżki masła klarowanego (można zastąpić olejem roślinnym przeznaczonym do smażenia)
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka chili (lub cynamonu, albo mieszanki garam masala)
  • świeża mięta (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na średnim ogniu rozgrzewam tłuszcz na patelni.
  • Wrzucam na patelnię bataty i smażę przez ok. 10 minut. Co 2 minuty obracam warzywa, żeby przysmażyły się równomiernie. 
  • Posypuję solą i pieprzem oraz chili lub cynamonem. Potrząsam na patelni, żeby przyprawy rozprowadziły się równomiernie. Podsmażam jeszcze przez ok. 1 minutę.
  • Zdejmuję z ognia i skrapiam sokiem z cytryny bezpośrednio na patelni. Delikatnie potrząsam, żeby dobrze rozprowadził się po batatach.
  • Serwuję posypane świeżą miętą.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Tłuszcz do smażenia
  2. Bataty trzeba smażyć partiami, żeby na całej powierzchni patelni w trakcie smażenia znajdowała się jedna warstwa warzyw i każde dotykało dna.
  3. Smażąc bataty, dodałam też do nich czerwoną paprykę podłużną słodką oraz bakłażana. Polecam!

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 348kcal | Carbohydrates: 50g (17%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 15g (23%) | Saturated Fat: 9g (45%) | Cholesterol: 38mg (13%) | Sodium: 176mg (7%) | Potassium: 842mg (24%) | Fiber: 7g (28%) | Sugar: 10g | Vitamin A: 709.4% | Vitamin C: 13% | Calcium: 7.5% | Iron: 8.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pamiętajcie o tym, że większe ilości batatów trzeba smażyć partiami. Nie wszystkie naraz, bo usmażą się nierównomiernie. A z pewnością nie chcecie mieć połowy niedosmażonej, podczas gdy druga połowa będzie przypalona. Prawda? 😉

Bataty smażone - przepis
Bataty smażone – przepis
Smażone bataty
Smażone bataty

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakowały Wam usmażone bataty z patelni i z czym je podaliście. Oczywiście bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)