fbpx
Czytasz właśnie
Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

  • na wywarze warzywnym
  • z dodatkiem korzennych przypraw i ziół
  • zakwaszony zakwasem z buraków
  • zabielony jogurtem lub śmietaną
Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany, bardziej sycący niż czysty barszcz, o pięknym, różowym kolorze. W najprostszy sposób przygotowuje się go zgodnie z klasyczną recepturą i zabiela śmietaną lub jogurtem naturalnym. Gęsty, dodaję go na sam koniec, po zdjęciu z ognia. Czasem nawet dopiero bezpośrednio na talerz, żeby zachować możliwie najwięcej korzystnych dla zdrowia, naturalnych probiotyków. Zobaczcie przepis na czerwony barszcz zabielany na Wigilię i nie tylko.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy

Można ugotować czerwony barszcz zabielany na dowolnym wywarze. Polecam wersję z grzybami lub warzywami, na zakwasie albo z jabłkami, a nawet octem. Na sam koniec wystarczy zabielić i gotowe. Moja propozycja to wersja warzywna. Dołączam również kilka podpowiedzi, co jeszcze warto dodać, żeby zabielany barszcz czerwony smakował wyjątkowo.

Przepis na barszcz czerwony zabielany

Moja propozycja to barszcz zabielany barszcz ugotowany na warzywach, bez mięsa czy ryb oraz bez grzybów. Można udekorować go jajkiem na twardo, choć najlepiej prezentuje się z dodatkowym kleksem ze śmietany na środku talerza, posypany odrobiną zielonych listków.

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany – przepis na zabielany barszcz czerwony na zakwasie, ze śmietaną, jogurtem lub kefirem, ugotowany na burakach, marchewce, pietruszce, cebuli i selerze. 
4.75 from 12 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 35 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: barszcz czerwony zabielany
Liczba porcji: 6
Kalorie: 113kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 burak (300 g; obrany, pokrojony w grubą kostkę lub talarki)
  • 1 marchewka (ok. 150 g; obrana, pokrojona w grube plastry)
  • ½ pietruszki (ok. 50 g; obrana, pokrojona w grube plastry)
  • kawałek selera (ok. 25 g; obrany, pokrojony w grube plastry)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce)
  • 2-4 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki; połowę można przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać i zostawić do dodania na surowo do gotowego barszczu)
  • 1 l wody (lub wywaru warzywnego, albo drobiowego)
  • ½ szklanki zakwasu z buraków (można dodać mniej)
  • ½ szklanki gęstego jogurtu, kefiru lub kwaśnej śmietany (można dodać mniej)
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna suszonych owoców jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku lub tymianku
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki (do wyboru)

  • natka pietruszki lub świeży tymianek (posiekane listki)
  • gotowane ziemniaki lub puree ziemniaczane
  • jajka ugotowane na twardo
  • 100 g białej fasoli (ugotowana)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę na maśle lub oleju, na niedużym ogniu, ze szczyptą soli.
  • Dodaję pozostałe warzywa. Duszę przez ok. 5 minut na niedużym ogniu.
  • Zalewam warzywa wodą lub wywarem, dodaję sól, zioła i przyprawy. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień, żeby barszcz lekko bulgotał i gotuję przez 30 minut.
  • Odcedzam wszystkie warzywa i ziarna, połowę miksuję w blenderze.
  • Do zmiksowanych warzyw dodaję jogurt/kefir/śmietanę (łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając). Dolewam 1 łyżkę barszczu, znów mieszam. Powtarzam czynność z barszczem jeszcze 1-2 razy. Całą mieszankę jogurtową wlewam do garnka z barszczem.
  • Dolewam do barszczu zakwas z buraków, mieszam całość, doprawiam w razie potrzeby i serwuję barszcz czerwony zabielany z wybranymi dodatkami.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 200ml (bez dodatków) | Kalorie: 113kcal (6%) | Węglowodany: 12g (4%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 16mg (5%) | Sód: 816mg (35%) | Potas: 349mg (10%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 4425IU (89%) | Witamina C: 6.5mg (8%) | Wapń: 61mg (6%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Barszcz czerwony zabielany przepis

Jest doskonale doprawiony korzennymi przyprawami i ziołami. Ugotowałam go na wywarze z cebuli, czosnku, marchewki, selera i pietruszki. Oczywiście z dodatkiem buraków. Możecie zabielić go śmietaną lub jogurtem naturalnym. Ponieważ każdy lubi inny poziom kwaskowatości barszczu, polecam najpierw dodać połowę zakwasu i śmietany. Potem, w razie potrzeby, można będzie dolać resztę.

Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony zabielany

I jak Wam smakował? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, bo jestem bardzo ciekawa! Napiszcie też, z jakimi dodatkami go podaliście!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom