Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany
3/5 (6)

Barszcz czerwony zabielany, bardziej sycący niż czysty barszcz, o pięknym, różowym kolorze. W najprostszy sposób przygotowuje się go zgodnie z klasyczną recepturą i zabiela śmietaną lub jogurtem naturalnym, gęstym, dodanym na sam koniec, po zdjęciu z ognia, czasem nawet bezpośrednio na talerzu, żeby zachować możliwie najwięcej korzystnych dla zdrowia, naturalnych probiotyków.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy

Można ugotować czerwony barszcz zabielany na dowolnym wywarze, z grzybami lub warzywami, na zakwasie albo z jabłkami, a nawet octem, a na sam koniec zabielić. Moja propozycja to wersja warzywna i kilka podpowiedzi, co jeszcze warto dodać, żeby zabielany barszcz czerwony smakował wyjątkowo.

Moja propozycja to barszcz czerwony zabielany ugotowany na warzywach, bez mięsa czy ryb oraz bez grzybów. Można udekorować go jajkiem na twardo, choć najlepiej prezentuje się z dodatkowym kleksem ze śmietany na środku talerza, posypany odrobiną zielonych listków. Jak Wam się podoba? Dajcie znać w komentarzach, jak smakował :).

5 od 2 osób
Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony zabielany
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
 

Barszcz czerwony zabielany - przepis na zabielany barszcz czerwony na zakwasie, ze śmietaną, jogurtem lub kefirem, ugotowany na burakach, marchewce, pietruszce, cebuli i selerze. 

Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: barszcz czerwony zabielany
Liczba kalorii: 113 kcal
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 burak (300 g; obrany, pokrojony w grubą kostkę lub talarki)
  • 1 marchewka (ok. 150 g; obrana, pokrojona w grube plastry)
  • ½ pietruszki (ok. 50 g; obrana, pokrojona w grube plastry)
  • kawałek selera (ok. 25 g; obrany, pokrojony w grube plastry)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce)
  • 2-4 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki; połowę można przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać i zostawić do dodania na surowo do gotowego barszczu)
  • 1 l wody (lub wywaru warzywnego, albo drobiowego)
  • ½ szklanki zakwasu z buraków (można dodać mniej)
  • ½ szklanki gęstego jogurtu, kefiru lub kwaśnej śmietany (można dodać mniej)
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna suszonych owoców jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku lub tymianku
  • 1 łyżeczka soli
Dodatki (do wyboru)
  • natka pietruszki lub świeży tymianek (posiekane listki)
  • gotowane ziemniaki lub puree ziemniaczane
  • jajka ugotowane na twardo
  • 100 g białej fasoli (ugotowana)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Barszcz czerwony zabielany - Jak zrobić
  1. Cebulę i czosnek szklę na maśle lub oleju, na niedużym ogniu, ze szczyptą soli.
  2. Dodaję pozostałe warzywa. Duszę przez ok. 5 minut na niedużym ogniu.
  3. Zalewam warzywa wodą lub wywarem, dodaję sól, zioła i przyprawy. Zagotowuję.
  4. Zmniejszam ogień, żeby barszcz lekko bulgotał i gotuję przez 30 minut.
  5. Odcedzam wszystkie warzywa i ziarna, połowę miksuję w blenderze.
  6. Do zmiksowanych warzyw dodaję jogurt/kefir/śmietanę (łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając). Dolewam 1 łyżkę barszczu, znów mieszam. Powtarzam czynność z barszczem jeszcze 1-2 razy. Całą mieszankę jogurtową wlewam do garnka z barszczem.
  7. Dolewam do barszczu zakwas z buraków, mieszam całość, doprawiam w razie potrzeby i serwuję barszcz czerwony zabielany z wybranymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Barszcz czerwony zabielany
Wielkość porcji (200 ml (bez dodatków))
Liczba kalorii 113 kcal Kalorie z tłuszczów 54 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 6g 9%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 16mg 5%
Sód 816mg 34%
Potas 349mg 10%
Węglowodany ogółem 12g 4%
Błonnik 2g 8%
Cukry 6g
Białko 3g 6%
Witamina A 88.5%
Witamina C 7.9%
Wapń 6.1%
Żelazo 3.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony zabielany

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)