Barszcz biały wigilijny przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Barszcz biały wigilijny

Barszcz biały wigilijny można przygotować zamiast barszczu czerwonego czy zupy grzybowej. Barszcz biały wigilijny w niektórych polskich domach na Wigilię przygotowuje się w bardzo prostej, postnej wersji. Bez dodatków wywarów mięsnych lub rybnych. Gotuje się go na wywarze z grzybów, wykorzystując zakwas na biały barszcz. Kilka dni wcześniej wystarczy nastawić w ciepłym miejscu z wodę wymieszaną z mąką pszenną razową i rozgniecionym czosnkiem. Potem wykorzystuje się ją do ugotowania zupy. Jak zrobić biały barszcz wigilijny?

Zobacz teżNajlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Często bywa mylony z inną pyszną zupą, jaką jest żurek. Obie przygotowuje się na zakwasie (ten do żurku robi się z mąki żytniej, żurkowej) i do obydwu dodaje się śmietanę. Jednak wigilijny barszcz biały jest mniej intensywny w smaku i można go przygotować bez białej kiełbasy. Jego jasny kolor powstaje dzięki dodaniu dużej ilości kwaśnej śmietany . Oczywiście to jej, oraz zakwasowi, barszcz biały zawdzięcza potem swoją gęstość oraz kwaskowaty smak.

Przepis na barszcz biały wigilijny z warzywami

Z dodatkiem podsmażonej cebuli i dużej ilości kwaśnej śmietany! Miłośnicy grzybów mogą drobno pokroić grzybki pozostałe po przygotowaniu wywaru grzybowego i dodać je do zupy. Brzmi smakowicie?

Barszcz biały wigilijny

Barszcz biały

Przepis na barszcz biały wigilijny na zakwasie z czosnkiem, grzybami i śmietaną. Najlepszy biały barszcz wigilijny z cebulą, pachnący zielem angielskim i owocami jałowca.
4.72 od 7 osób
Przygotowanie: 2 godz. 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 2 godz. 45 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: barszcz biały postny, barszcz biały wigilijny, postny barszcz biały, wigililjny barszcz biały
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 288kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ¾ l zakwasu na biały barszcz
  • 2 kubki kwaśnej śmietany (12-18%)
  • 100 g suszonych grzybów (namoczone na kilka godzin w 1 l zimnej wody)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • ziele angielskie (kilka ziaren)
  • owoce jałowca (kilka ziaren)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1 l wody

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Kotlety z soczewicy

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Grzyby gotuję do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedzam, zostawiam wywar, a grzyby drobno kroję.
  • Cebulę podsmażam w garnku, na oliwie z oliwek.
  • Do cebuli dodaję grzyby, smażę kilka minut, zalewam wywarem grzybowym. Dodaję przyprawy: sól i pieprz. Można też dołożyć po kilka kulek ziela angielskiego i owoców jałowca. Doprowadzam do wrzenia.
  • Do gotującej się zupy wlewam wymieszany zakwas, mieszam i znów doprowadzam do wrzenia.
  • Zdejmuję barszcz biały z ognia. Dodaję śmietanę (można wcześniej wymieszać ją z mniejszą ilością barszczu, np. 1 szklanką, co ją zahartuje), mieszam dokładnie i zdejmuję z ognia. 
  • Gorący barszcz biały wlewam do talerzy i podaję.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 200ml | Kalorie: 288kcal (14%) | Carbohydrates: 21g (7%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 22g (34%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 39mg (13%) | Sód: 68mg (3%) | Potas: 319mg (9%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 465IU (9%) | Witamina C: 1.6mg (2%) | Wapń: 91mg (9%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Do gotowania, opcjonalnie, można wykorzystać warzywa tj. marchewka, pietruszka, por czy seler, które wzbogacą jego smak. Natomiast klasyczna, najprostsza wersja nie przewiduje ich dodatku.

Barszcz biały wigilijny przepis

Tradycyjnie można go podać np. z duszonymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym . Wystarczy jedna łyżka jako idealny dodatek do talerza pełnego zupy. Ja natomiast zdecydowałam się ozdobić go odrobiną zielonej natki pietruszki i ugotowaną, pokrojoną w talarki marchewką. 

Barszcz biały wigilijny
Barszcz biały wigilijny

Ciekawe czy przypadnie Wam do gustu. A może jednak wolicie klasyczny mięsny lub czerwony? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakował i co dodaliście do niego podczas gotowania!

30 komentarzy
  • Witam, mój mąż pochodzi z Podkarpacia i u niego też jada się w Wigilię biały barszcz. Tylko, że u niego w domu podaje się go w nieco innej wersji. Zakwas wlewa się do wrzątku, doprawia, dodaje się ciut mleka. Wywar z grzybów podaje się osobno i każdy dodaje sobie go do zupy według upodobania. Je się tę zupę z dodatkiem fasoli – dużego Jasia. W ubiegłym roku zrobiłam z podanego przez Ciebie przepisu, to stwierdził, że zupa pyszna, ale dla niego to bardziej grzybowa była, a nie barszcz biały 😉 Pozdrawiam 🙂

  • Jestem z Podkarpacia i u nas je się tylko barszcz biały z grzybami, ziemniakami i cebulą… Mmm najlepszy na świecie?!!!!
    A na Wielkanoc żurek z boczkiem, kiełbasą i jajem

  • Dla mnie barszcz biały to danie śniadania na Wielkanoc, takim białym barszczem zalewa się pokrojony w kostkę chleb, drobno skrojone jajko na twardo, kawałki kiełbasy, biały ser suszony skrojony w kostkę i do tego jeszcze dodaje się świeżo starty chrzan. Zdecydowanie barszcz biały nie kojarzy mi się z Wigilią!

  • Sorki, ale dla mnie to zalewajka a barszcz wigilijny u nas robi się jedynie z zakwasu barszczu na niewielkiej ilości wywaru z prawdziwkowych całych kapeluszy z dodatkiem jedynie soli do smaku. Podawany z ziemniaczkami z wody i oczywiście tymi niekrojonymi kapeluszami. To pierwsze wigilijne danie (czerwony z uszkami jemy po białym) i dla mnie obok karpia najważniejsze.

  • A guzik prawda że z podkarpacia. ja jestem z mazur i pamiętam że u mnie w domu od zawsze barszcz biały był jednym z głównych, najbardziej lubianych dań wigilijnego stołu 🙂 lecz sposób przyrządzania znacznie się różnił. głownymi składnikami barszczu białego znanego mi (podobno w rodzinie od kilku pokoleń już barszczyk nam towarzyszy) były : sok z kapusty kiszonej ( ten z kwaszonej też przejdzie, ale to nie to samo co ten z kapusty kiszonej w gliniance ), czosnek i grzyby (głównie podgrzybek suszony). do tego magiczna mikstura świąteczna moooocno zabielona śmietaną ( podobno 18% jest najlepiej pasuje ). nic nie zasmażane, wszystko po prostu gotowane do miękkości. na koniec doprawione pieprzem czarnym świeżo mielonym. reszta przypraw wg uznania. na prawde polecam.
    Z tego przepisu dziś skorzystałem… nie jest najgorszy ale jednak to nie jest to 🙂

    pozdrawiam wszystkich kulinarnych poszukiwaczy swojego smaku ;D
    szczęśliwego nowego roku !!

  • Wszyscy w rodzinie robia barszcz bialy i czerwony na wigilie.Pochodze z podkarpacia.Od prawie 20 lat mieszkam w Madrycie i tutaj rowniez gosci barszcz bialy na stole wigilijnym W tym roku nasza polska wspaniala wigile sprobuja znajome siostry zakonne, 2 sa Nicaragua i jedna z Paraguay.
    Przygotuje:
    Oba barszcze,jeden z ziemniakami a drugi z uszkami
    krokiety
    golabki
    pierogi z kapusta i z ziemniakami
    ryz smazony z jablkami
    kapuste z grochem
    sliwki suszone z fasola
    jakas kasza
    i oczywiscie ryba

    Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat:)

  • przeczytalem wiekszosc postow i….
    hmmm…. zastanawiam sie co tak naprawde jest wazne, to jak owa potrawa sie nazywa, a moze do jakiego swieta ma byc przypisana, czy tez w jakim regione jest czy tez bedzie jedzona?
    niech kazdy odpowie sobie na pytanie ktore pozostawian bez odpowiedzi 🙂
    pozdrawiam wszystkich zyczac rowniez Wesolych Swiat!

  • jestem z Krakowa i tu,obok barszczu czerwonego z uszkami,krolowal rowniez barszcz bialy z ziemniakami,podobny jak z przepisu u gory,pozdrawiam 🙂

  • Barszcz biały od lat gości na moim stole ,róznie się trochę od przepisu na górze ,ponieważ u nas nie dodaje się zakwasu ,ale jest naprawdę znakomity
    Warmia 🙂
    Wesołych Świąt !!!

  • Pochodzę z okolic Krakowa,u mnie w domu od lat taki barszcz króluje n wigilijnym stole
    Moja mama podawała go z całymi ziemniaczkami..pycha!
    Teraz ja od paru lat robię go na WIGILIĘ,staram się jak mogę,aby smak był równie wspaniały,
    Wesołych Świąt!
    Bożena

  • Ja barszczu białego nie jadam, ale, ale – moi znajomi z okolic Zamościa robią na wigilię taki właśnie barszcz, nie jedzą czerwonego z uszkami tylko biały :]
    W tym roku mamy wigilię z domownikami |(nie rodzina) w UK, więc każdy starał się wprowadzić jakieś swoje danie na stół i pojawił się w propozycji barszcz biały, choć ostatecznie zostajemy przy czerwonym ;D

  • jestem z Warszawy, nie kojarzę by ktokolwiek z mojej rodziny lub znajomych wspominał kiedyś barszcz biały w Wigilię

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom