Barman przepis | Dorota Kamińska

Barman

Barman, znany też jako drink barmana to wódka z lodem, cytryną i syropem cukrowym lub cukrem. Całość podana jest na kruszonym lodzie, który, nie mając blendera, można zastąpić lodem w kostkach. Jest to mocno orzeźwiający drink, lubiany zarówno przez kobiety jak i mężczyzn, którzy nie przepadają za piciem czystej wódki z kieliszków lub szklanek z lodem. Zobaczcie jak zrobić barmana.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na drinki

Barman to popularny drink słodko-kwaśny, ale warto pamiętać, że z powodu dużej zawartości soku z cytryny, maskowanego częściowo przez cukier, nie powinno się wypijać go zbyt wiele (nadmierne zakwaszenie szkodzi żołądkowi). Chcąc wypić kilka, dobrze jest pomiędzy kolejnymi szklankami napić się czystej wody.

Barman - drink

Barman

Drink barman czyli przepis na barmana - czystą wódkę z plasterkami cytryny oraz cukrem lub syropem cukrowym.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 2 min
Razem: 2 min
Kategoria: Drink
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: barman, drink barmana
Liczba porcji: 1 porcja
Kalorie: 308kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 50 ml wódki
  • 1 cytryna (pokrojona w plastry)
  • 3 łyżki syropu cukrowego (można zastąpić zwykłym cukrem, cukrem brązowym lub ksylitolem)
  • lód kruszony lub w kostkach

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Plastry cytryny układam w szklance do połowy wysokości i delikatnie rozgniatam muddlerem.
  • Zasypuję cytrynę cukrem lub zalewam syropem cukrowym.
  • Przykrywam całość lodem i zalewam wódką.
  • Na wierzchu układam 1 nierozgnieciony plasterek cytryny.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Drink można zaserwować ze słomką.
  2. Zamiast czystej wódki można wykorzystać wódkę kolorową, która komponuje się dobrze ze smakiem cytryny.
  3. Zamiast cytryny można wykorzystać inny owoc cytrusowy, np. pomarańczę.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Calories: 308kcal | Carbohydrates: 53g (18%) | Protein: 1g (2%) | Sodium: 37mg (2%) | Potassium: 186mg (5%) | Fiber: 3g (12%) | Sugar: 46g | Vitamin C: 69.4% | Calcium: 2.8% | Iron: 15.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zamiast cytryny można wykorzystać limonkę lub pomarańczę. Sprawdzą się równie dobrze, choć to już nie będzie klasyka. Zwykły cukier spróbujcie zastąpić syropem cukrowym lub miodem, albo syropem z agawy. Nawet tak prostą recepturę warto próbować zmieniać i eksperymentować!

Drink barman
Drink barman

Ciekawa jestem, czy drink barmana przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i przy okazji napiszcie, czy zrobiliście klasyczną, czy może zmodyfikowaną wersję!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

15 komentarzy
  1. Cześć. Możesz zrobić Shark Attack:
    6 części wódki czystej (90 ml)
    3 części lemoniady (45 ml)
    2 ml grenadiny
    Do collins’a wrzucasz kostki lodu (jeśli szklanka jest wąska, to kostki fajnie układają się jedna na drugiej). Wlewasz wszystkie składniki, mieszasz i gotowe :).

  2. OOO Na pewno kiedyś stestuję Pozdrawiam Pozytywnie!

    Zapraszam na mój kanał pogodowo muzyczno rozrywkowo przyrodniczy ale i nie tylko!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)