Bakłażan z grilla przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla

Choć najpopularniejszą potrawą z grilla w Polsce jest kiełbasa z grilla i karkówka z grilla, bakłażan z grilla, podobnie jak cukinia z grilla czy ser pleśniowy z grilla, coraz częściej gości na stołach, czy to jako dodatek, czy jako wegetariańskie, bezmięsne danie. Jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania, a smaku i charakteru można mu dodać, eksperymentując z suszonymi ziołami i posypując tymiankiem, bazylią lub oregano, chociaż w wersji z samą solą i pieprzem, nawet bez czosnku, również będzie smaczny.

Zobacz też: Więcej pomysłów na potrawy wegetariańskie

Bakłażan z grilla sprawdzi się znakomicie jako danie kuchni wegetariańskiej, a bez dodatku żółtego sera – także wegańskiej lub jako dodatek do grillowanych mięs i ryb, albo składnik zdrowych sałatek bez majonezu. Bardzo lubię podawać go razem z cukinią i pomidorami z grilla oraz mieszanką kolorowych sałat, a najlepiej smakuje mi taki, który został obficie polany smaczną oliwą z oliwek wysokiej jakości, chociaż w wersji dietetycznej staram się używać tego kuszącego składnika dość oszczędnie.

Ciekawa jestem jak Wam smakuje bakłażan – spotkałam się już z opinią, że to warzywo, które jest jak papier, a z którą absolutnie się nie zgadzam, bo przecież mamy do wyboru tak wiele ziół i przypraw, którymi możemy nadać mu dowolny, interesujący smak.

Zobacz też
Kopytka z serem

Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla, doprawiony odrobiną soli i pieprzu oraz suszonych ziół, skropiony oliwą. Szybki i łatwy bakłażan grillowany - przepis krok po kroku na dodatek do drugiego dania lub bezmięsną przekąskę.
4.67 z 9 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: bakłażan z grilla
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 bakłażan (pokrojony w plastry grubości ok. 1 cm)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony)
  • suszony tymianek, oregano lub bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Jeśli bakłażan jest gorzki w smaku i niedojrzały, solimy jego plasterki od serca, odstawiamy na ok. 30 minut, a potem dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i odciskamy.
  • Obsypujemy plasterki bakłażana solą, smarujemy każdy z obu stron oliwą (najlepiej za pomocą pędzelka), nacieramy czosnkiem i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut, najlepiej do lodówki.
  • Na bardzo dobrze rozgrzanym grillu, patelni do grilla lub w piekarniku, w temperaturze 220 st. C (najlepiej z włączoną opcją grillowania) grillujemy plastry bakłażana po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Staramy się niepotrzebnie nie obracać plastrów na ruszcie, żeby mogły uzyskać ładny wzorek w postaci ciemnych pasków.
  • Zdejmujemy z rusztu i opcjonalnie posypujemy tartym serem żółtym, np. parmezanem.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Bakłażan z grilla
Bakłażan z grilla

 

31 komentarzy
  • świetny pomysł na książkę, a co do grillowanego bakłażana to mój przysmak! Jedzenie grillowanych potraw pomaga trzymać się fit diety a jeść smacznie!

  • Zamiast posypywania serem podam o wiele lepszy sposob z kuchni wloskiej wziety, mozna tak robic praktycznie ze wszystkimi warzywami z grila. Oliwa z oliwek (pol, lub wiecej szklanki), czosnek, rozmaryn mieta sol pieprz i mieszamy wszystko w naczyniu do ktorego nastepnie wrzucamy zgrilowane warzywa … pomieszac i podawac w tym naczyniu – zapewniam was ze smakuje wspaniale

  • z tą grubością to stanowczo przesada jesteś „eutroficzna”= nie szczupła to oczywiste.
    Mam sugestię odnośnie przypraw, chce polecić Ci CZUBRYCĘ .Wiele lat temu będąc w Bułgarii odkryłem tą ziołową przyprawę na straganach bazarowych. I od tego czasu b. częśto stosuję jako przyprawę do wielu potraw. Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów w Twoich poczynaniach.P.S. przyznaję ,że zaskoczyło mnie to poufałe pytanie p. Justyny, ale może jesteście ze sobą tak zaprzyjażnione ,że to naturalne?

  • Dorotko widziałam że ostatnio zaokrągliłaś się na buzi, ale tu w tej sukience już doskonale widać 🙂 Gratulacje !!!

        • Dziękuję za wyróżnienie w poście na fb 🙂 ogromny zaszczyt 🙂 Biorąc pod uwagę, że sama zamieściłaś jakiś czas temu post ze swoim pogrubionym zdjęciem a na odpowiedzi, że ktoś może się czuć urażony szydziłaś, że trzeba mieć dystans to wielką niespodzianką jest, że TY sama go do siebie nie masz 😀 widać słowa nietakt też nie rozumiesz 🙂 pozdrawiam serdecznie :)))))))) i jeszcze raz dziękuję za honory na facebook-u 🙂

  • kluśniejsza i fajnam ps. wlasnie mialem to samo pytanie zadac jw, tez wydawalo mi sie ze sukienka strasznie puszystam ale wkoncu uznalem ze nigdy nie robilas ujec z dalekam milego z beldzawy

  • leciutko okrąglejsza:)ja też przez zimę z powodu ciągłych przeziębień przytyłam, ale już 3kg zrzucone, także do przodu:)

  • ładne ujęcia,
    przepraszam że pytam, nie obraź się ale czy Ty jesteś w ciąży?jeśli tak to gratuluje, jeśli nie to nie było pytania.pozdrawiam i czekam na cd filmików z Australii 🙂

  • Ok, mimo wszystko dzięki za odpowiedź. Wezmę chyba jakąś do 60zł z Alledrogo, może się do czegoś będzie nadawać.

  • Nie mam zbyt dużego doświadczenia z patelniami do grillowania – mam tylko tę jedną, kupowałam ją kilka lat temu w sklepie Duka. W składzie ma bodajże tytan :). Nawet nie pamiętam ile za nią zapłaciłam, bo kupowałam wtedy hurtowo sporo rzeczy na talon upominkowy, ale tania to ona raczej niestety nie była.

  • Filmik świetny, ogromna różnica na plus w stosunku do poprzednich, choć tamtym również nie mogłem nic zarzucić:). Mogłabyś polecić mi jakąś stosunkowo tanią i dobrą patelnię do grillowania? Osobiście nigdy z takiej nie korzystałem, ale może się przydać – twoje potrawy zrobione na niej wyglądają rewelacyjnie.

  • Filmik faktycznie wygląda lepiej. Nawet profeską zalatuje 🙂 Montowanie finalnego materiału jest pewnie teraz trochę bardziej upierdliwe… Co do bakłażana z grilla, to ja wolę cukinię – identycznie niemal przygotowywaną. Najlepiej smakuje ze stekiem. Amen.

  • Fajny ten nowy sposób nagrywania 🙂 Jest autentyczniej 😛 Oczywiście nie mam zastrzeżeń do poprzedniego sposobu 🙂 I możemy Cię lepiej poznać 😛
    Uwiielbiam takiego bakłażana 😀

  • Super! Sukienka zwłaszcza:) , Ty tak zawsze ładnie wyglądasz, ja na filmach jak wieśniaczka:D Też się przymierzam do drugiego aparatu:) I bardzo długie to Video jak na Ciebie. ps. współczesne odmiany bakłażanów raczej nie wymagają nasalania:)

  • Widzę, że spełniło się Twoje marzenie co do nowego sposobu nagrywania. 🙂 Jest super, oby tak już pozostało, oczywiście nowych pomysłów na ujęcia też życzę. Zawsze to milej się ogląda jak widać Ciebie w całej okazałości, a nie tylko dłonie. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom