Bakłażan z czosnkiem

Ostry bakłażan z chili

Otwierając wczoraj swoją lodówkę doszłam do wniosku, że jeszcze 2 dni i będzie w niej chyba tylko światło. Spośród posiadanych ostatnich jednostek jedzenia doliczyłam się: 1 sałaty lodowej, 2 bakłażanów i pęczka cebulki dymki. Resztę stanowią nie nadające się dla mnie do zjedzenia pasztety i szynki w konserwach oraz mleko i bita śmietana. Postanowiłam bazować na bakłażanie i poszukać jakiegoś prostego przepisu w moich zeszytach i książkach. Wybór padł na kuchnię chińską. Bakłażan z czosnkiem jest łatwy do wykonania i nie wymaga wielu dodatkowych składników.

Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich

Okazało się, że mam też w domu czosnek i końcówkę sosu sojowego, a więc do dzieła!

Można dodać do niego passatę pomidorową (pulpę) lub sok pomidorowy 100% i dołożyć odrobinę chili, ale w najprostszej wersji wystarczy usmażyć bakłażan z czosnkiem, a posmaku nabierze po posłodzeniu i podlaniu octem jabłkowym. Bakłażan, sam w sobie, nie ma wyrazistego smaku, ale sami zobaczcie: wystarczy kilka prostych składników, które nadadzą mu charakteru.

Bakłażan z czosnkiem to świetny dodatek do grillowanych lub smażonych mięs, podawanych z ryżem lub makaronem. W wersji wegetariańskiej lub wegańskiej można wykorzystać go jako składnik prostego i niedrogiego obiadu bez mięsa, dodając do ugotowanego ryżu lub makaronu. Spróbujcie i powiedzcie, z czym smakował Wam najlepiej :).

5 od 1 osoby
Ostry bakłażan z chili
Bakłażan z czosnkiem
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
 
Smażony bakłażan z czosnkiem czyli przepis na prosty dodatek do głównych dań lub składnik wegetariańskiego obiadu, bo można zaserwować bakłażan z czosnkiem z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Azjatycka, Chińska
Liczba kalorii: 278 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 bakłażany (duże)
  • 6 łyżeczek cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol lub całkowite pominięcie dodatku cukru w przypadku diety o niskim indeksie glikemicznym i problemach z cukrzycą)
  • 6 łyżeczek sosu sojowego (przy diecie bezglutenowej konieczne jest wybranie specjalnego, bezglutenowego sosu sojowego)
  • 6 łyżeczek octu jabłkowego (ostatecznie można go zastąpić zwykłym, spirytusowym, ale trzeba go dać 3 razy mniej)
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Bakłażan z czosnkiem - Jak zrobić
  1. Bakłażany myję, osuszam i kroję w kostkę o rozmiarach ok. 3x3 cm. Jeśli nie są dobrze dojrzałe - porządnie solę i odstawiam na kilka minut, a potem przepłukuję wodą i delikatnie odciskam.

  2. W woku (lub na dużej, teflonowej albo ceramicznej patelni) rozgrzewam oliwę z oliwek (nie daję jej zbyt dużo; wystarczy, żeby lekko pokryła dno patelni; w woku rozprowadzam oliwę po całej powierzchni). Smażę połowę bakłażanów na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  3. Kiedy kostki bakłażanowe delikatnie zbrązowieją i zmiękną, można wyłożyć je na talerz i usmażyć pozostałe (dolewając nową oliwę).
  4. Gdy wszystkie bakłażany są już usmażone i leżą na talerzu wzbudzając apetyt, dolewam jeszcze trochę oliwy na wok i wrzucam wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Podsmażam go na złocisty kolor.
  5. Zasypuję czosnek cukrem i zalewam sosem sojowym i octem. Zagotowuję, stale mieszając.
  6. Dokładam bakłażany i na małym ogniu podgrzewam całość przez 3-5 minut.

  7. Podaję z białym ryżem i czymś zielonym (np. szczypiorkiem albo cebulką dymką). Ja postanowiłam dorzucić na talerz odrobinę sałaty lodowej, chociaż do Chin raczej jej daleko :).
Wartości odżywcze
Bakłażan z czosnkiem
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 278 kcal Kalorie z tłuszczów 252 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 28g 43%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Sód 503mg 21%
Potas 19mg 1%
Węglowodany ogółem 6g 2%
Cukry 6g
Witamina C 0.3%
Żelazo 2.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Smacznego!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)