Bakłażan pieczony przepis | Dorota Kamińska

Bakłażan pieczony

Bakłażan pieczony

Choć na majówkę najlepiej zrobić go na grillu, to przy braku grillowej pogody bakłażan pieczony w piekarniku sprawdzi się doskonale. Przyprawiony oliwą, solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami, będzie smakować wszystkim miłośnikom warzywnych dodatków do głównych dań lub tym, którzy nie przepadają za mięsem. Sama potrafię zjeść całego, a do tego dorzucić jeszcze małą cukinię, paprykę i trochę ziemniaków. Kiedy nie można rozgrzać się w słońcu, można odpalić piekarnik. Po kilkudziesięciu minutach bakłażan pieczony będzie gotowy.

Bakłażan pieczony

Bakłażan pieczony

Bakłażan pieczony z najsmaczniejszymi dodatkami. Bakłażan z piekarnika - przepis z oliwą, czosnkiem lub papryczką chili i ziołami.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 40 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 55 minutes
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Europejska
Przepis na: bakłażan pieczony
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 195kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 bakłażany (pokrojone w okrągłe lub podłużne plastry o grubości ok. 5-10 mm lub podłużne ćwiartki/ósemki)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Dodatki do przyprawienia (do wyboru)

  • 1 cytryna (opcjonalnie; wyciśnięty sok i starta skórka)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie lub oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn)

Dodatkowo

  • ser (do pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Bakłażany nacieram oliwą i obtaczam w przyprawach, ziołach i dodatkach. Odstawiam, zawinięte w woreczek lub zamknięte w pudełku, na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
  • Układam plastry lub kawałki bakłażana na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (termoobieg) na ok. 35 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki w połowie czasu pieczenia.
  • Serwuję gorące kawałki, opcjonalnie posypane od razu po wyjęciu z piekarnika kawałkami ulubionego sera.

Wartości odżywcze

Serving: 125g (bez dodatków do posypania gotowego, upieczonego bakłażana) | Calories: 195kcal (10%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 14g (22%) | Saturated Fat: 2g (13%) | Sodium: 297mg (13%) | Potassium: 579mg (17%) | Fiber: 7g (29%) | Sugar: 9g (10%) | Vitamin A: 105IU (2%) | Vitamin C: 27.9mg (34%) | Calcium: 38mg (4%) | Iron: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Bakłażan pieczony - przepis
Bakłażan pieczony – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)