Bajaderka przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Bajaderka

Bajaderka

Oto bajaderka – przepis na ciasto z odzysku czyli „przegląd tygodnia” i wspomnienie lat osiemdziesiątych, kiedy wielu z nas uwielbiało sklepowe bajaderki. Przygotowuje się ją z resztek ciast, choć można też specjalnie upiec kruche ciasto, a następnie rozkruszyć je w misce. Zobaczcie jak zrobić bajaderkę krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Ciasto bajaderka może być przygotowane na dwa sposoby. Jako typowy „gnieciuch” w kulkach z polewą czekoladową, obtoczonych w wiórkach kokosowych lub mielonych orzechach – to pierwsza metoda. Druga – jako rozłożony na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia placek. Po prostu opcjonalnie można wcześniej upiec na blaszce kruche ciasto, na które potem nakłada się masę bajaderkową, polewając całość polewą i posypując bakaliami).

Bajaderka

Bajaderka

Ciasto z odzysku czyli bajaderka, znane też jako kulki bajaderki czyli ciasto gnieciuch z obeschniętych resztek niezjedzonych wypieków. Bajaderka z polewą czekoladową i orzechami lub wiórkami kokosowymi.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 30 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 12 kulek
Kalorie: 309kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, muffinów (około; bez kremów, żelatyny, owoców)
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek cukru (około; można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem dla mniejszej liczby kalorii i niższego indeksu glikemicznego)
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki gorzkiego kakao (około)
  • 150 g kwaskowatego, gęstego dżemu (około; np. malinowego lub truskawkowego)
  • 1 łyżka rumu
  • 50-100 g płatków migdałów lub wiórków kokosowych
  • 1 garść rodzynek (opcjonalnie)

Do obtoczenia/polania i posypania

  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe i/lub mielone orzechy włoskie

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ciasta rozkruszamy w wysokiej misce (niektóre kawałki mogą, ale nie muszą zostać odrobinę większe). Można zmiksować kawałki ciasta w blenderze.
  • Mleko, cukier i kakao rozpuszczamy na niewielkim ogniu, dokładnie mieszając i rozcierając ewentualne grudki, następnie studzimy. Jeśli ciasta wykorzystane do przygotowania bajaderki były bardzo słodkie, można zmniejszyć ilość dodawanego cukru, a nawet całkowicie z niego zrezygnować. Analogicznie: zmniejszamy ilość dosypywanego kakao, jeśli do bajaderki dodajemy czekoladowe ciasto.
  • Wszystkie składniki ciasta mieszamy dokładnie w misce na gęstą masę.
  • Z masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach włoskich.
  • Można też wyłożyć ciastem dno formy do pieczenia o boku ok. 20 cm (najlepiej wcześniej wyścielić dno foremki papierem do pieczenia lub folią aluminiową), a następnie polać polewą i posypać wiórkami lub orzechami.
  • Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Przydatne przepisy i poradniki

Zamiast kulek z powyższych składników można przygotować jeden kwadratowy placek o boku 20 cm.
Przydatne poradniki:
  1. Kruche ciasto - przepis
  2. Polewa czekoladowa - przepis
  3. Przepis na dżem malinowydżem truskawkowy i powidła śliwkowe

Wartości odżywcze

Serving: 75g | Calories: 309kcal (15%) | Carbohydrates: 49g (16%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 11g (17%) | Saturated Fat: 4g (25%) | Cholesterol: 6mg (2%) | Sodium: 163mg (7%) | Potassium: 139mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 33g (37%) | Vitamin A: 90IU (2%) | Vitamin C: 1.4mg (2%) | Calcium: 76mg (8%) | Iron: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bardzo lubię takie przepisy, które zapobiegają marnowaniu jedzenia. Choć staram się dobrze rozplanować liczbę wypieków, czasem i tak coś zostanie. Dlatego polecam przepis na bajaderkę. Co ciekawe, zawsze będzie odrobinę inna od poprzedniej :).

See Also
Babeczki z żelkami

Bajaderka - kulka
Bajaderka – kulka

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze bajaderki. Przygotowaliście kulki, czy placek na blaszce? Napiszcie, z jakich ciast gnietliście!

58 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood