Bajaderka przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Bajaderka

Bajaderka

Bajaderka

Oto bajaderka – przepis na ciasto z odzysku czyli „przegląd tygodnia” i wspomnienie lat osiemdziesiątych, kiedy wielu z nas uwielbiało sklepowe bajaderki. Przygotowuje się ją z resztek ciast, choć można też specjalnie upiec kruche ciasto, a następnie rozkruszyć je w misce. Zobaczcie jak zrobić bajaderkę krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Ciasto bajaderka może być przygotowane na dwa sposoby. Jako typowy „gnieciuch” w kulkach z polewą czekoladową, obtoczonych w wiórkach kokosowych lub mielonych orzechach – to pierwsza metoda. Druga – jako rozłożony na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia placek. Po prostu opcjonalnie można wcześniej upiec na blaszce kruche ciasto, na które potem nakłada się masę bajaderkową, polewając całość polewą i posypując bakaliami).

Bajaderka

Bajaderka

Ciasto z odzysku czyli bajaderka, znane też jako kulki bajaderki czyli ciasto gnieciuch z obeschniętych resztek niezjedzonych wypieków. Bajaderka z polewą czekoladową i orzechami lub wiórkami kokosowymi.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 30 min
Razem: 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 12 kulek
Kalorie: 309kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, muffinów (około; bez kremów, żelatyny, owoców)
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek cukru (około; można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem dla mniejszej liczby kalorii i niższego indeksu glikemicznego)
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki gorzkiego kakao (około)
  • 150 g kwaskowatego, gęstego dżemu (około; np. malinowego lub truskawkowego)
  • 1 łyżka rumu
  • 50-100 g płatków migdałów lub wiórków kokosowych
  • 1 garść rodzynek (opcjonalnie)

Do obtoczenia/polania i posypania

  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe i/lub mielone orzechy włoskie

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Ciasta rozkruszamy w wysokiej misce (niektóre kawałki mogą, ale nie muszą zostać odrobinę większe). Można zmiksować kawałki ciasta w blenderze.
  • Mleko, cukier i kakao rozpuszczamy na niewielkim ogniu, dokładnie mieszając i rozcierając ewentualne grudki, następnie studzimy. Jeśli ciasta wykorzystane do przygotowania bajaderki były bardzo słodkie, można zmniejszyć ilość dodawanego cukru, a nawet całkowicie z niego zrezygnować. Analogicznie: zmniejszamy ilość dosypywanego kakao, jeśli do bajaderki dodajemy czekoladowe ciasto.
  • Wszystkie składniki ciasta mieszamy dokładnie w misce na gęstą masę.
  • Z masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach włoskich.
  • Można też wyłożyć ciastem dno formy do pieczenia o boku ok. 20 cm (najlepiej wcześniej wyścielić dno foremki papierem do pieczenia lub folią aluminiową), a następnie polać polewą i posypać wiórkami lub orzechami.
  • Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Przydatne przepisy i poradniki

Zamiast kulek z powyższych składników można przygotować jeden kwadratowy placek o boku 20 cm.
Przydatne poradniki:
  1. Kruche ciasto - przepis
  2. Polewa czekoladowa - przepis
  3. Przepis na dżem malinowydżem truskawkowy i powidła śliwkowe

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 75g | Kalorie: 309kcal (15%) | Węglowodany: 49g (16%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 6mg (2%) | Sód: 163mg (7%) | Potas: 139mg (4%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 33g (37%) | Witamina A: 90IU (2%) | Witamina C: 1.4mg (2%) | Wapń: 76mg (8%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bardzo lubię takie przepisy, które zapobiegają marnowaniu jedzenia. Choć staram się dobrze rozplanować liczbę wypieków, czasem i tak coś zostanie. Dlatego polecam przepis na bajaderkę. Co ciekawe, zawsze będzie odrobinę inna od poprzedniej :).

Zobacz też
Odwracane ciasto z rabarbarem

Bajaderka - kulka
Bajaderka – kulka

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze bajaderki. Przygotowaliście kulki, czy placek na blaszce? Napiszcie, z jakich ciast gnietliście!

58 komentarzy
  • Nawet u Pani znajduję ten powielany od dziesiątek lat przepis ;/ Ten rum w bajaderkach , czyli zaszlość z ubogich lat 80-tych. Odwagi do zmian! Zachecam do fantazjowania. Do bajaderek warto upiec kruche ciasto, takie klasyczne: maka, masło, cukier, dzieki temu, ze to nie resztki nie trzeba ładować aromatów, rumów, bo bronią się swieżością.
    Nie bać się eksperymentować ze skladem: budyń, mielone orzechy, mus cytrynowy czy z pomarańczy, spróbować pikantnych bajaderek piernikowych itd.
    Zachęcam

    • Nie widzę nic złego w rumie w bajaderkach, a odwagi do eksperymentowania mi nie brakuje. Tylko potem z reguły słyszę, że zrobiłam nieprawdziwą bajaderkę, nieprawdziwą roladę śląską i zagotowałam nieprawdziwą wodę na nieprawdziwym gazie ;).

  • Jak patrze na Twoje przepisy, jakość wykonania filmów a tym bardziej zdjęć, muszę przyznać że musisz niedługo wydać książkę z przepisami, ja na pewno taką zakupie 🙂

  • Wczoraj mi ten przepis spadł z nieba, po tym jak z piekarnika wyciągnęłam cudownego zakalca 😉 Ale bajaderki wyszły pyszne i nikt się nie połapał, że są zakalcowego pochodzenia 😉 Pozdrawiam!

  • dzięki za pomoc, tak właśnie zrobię i oby nie trafił się ktoś kto ma domyślnie wyłączone adnotacje :).

  • pechowa bajaderka.. nie wgrywaj od nowa, tylko zaznacz pomyłkę jako adnotację. własnie zrobiłam ciacho i jest pyszne! a to najważniejsze! 🙂 nie denerwuj się takimi drobiazgami 🙂

  • [..YouTube..] Wczoraj mi ten przepis spadł z nieba, po tym jak z piekarnika wyciągnęłam cudownego zakalca 😉 Ale bajaderki wyszły pyszne i nikt się nie połapał, że są zakalcowego pochodzenia 😉 Pozdrawiam!

  • [..YouTube..] pechowa bajaderka.. nie wgrywaj od nowa, tylko zaznacz pomyłkę jako adnotację. własnie zrobiłam ciacho i jest pyszne! a to najważniejsze! 🙂 nie denerwuj się takimi drobiazgami 🙂

  • Masło jest razem z czekoladą wymienione jako polewa czekoladowa, bo robię osobny film z przepisem na nią :). Proporcja ok. 100 g masła na 1 tabliczkę gorzkiej czekolady, w zależności od tego jak gęsta ma być polewa.

  • Nie wiem skąd jest ta patera, to prawdopodobnie rodzinny relikt z czasów PRL :). Ale dostać taką teraz i nie zapłacić jak za zboże ciężko :).

  • [..YouTube..] Masło jest razem z czekoladą wymienione jako polewa czekoladowa, bo robię osobny film z przepisem na nią :). Proporcja ok. 100 g masła na 1 tabliczkę gorzkiej czekolady, w zależności od tego jak gęsta ma być polewa.

  • U nas, w Krakowie, to się nazywa „ziemniaczki”.
    ech, dalej pozostają smakiem nr 1 z dzieciństwa, chociaż te które pamiętam nie wyglądały tak „kolorowo” jak tutaj prezentowane

  • A ja mam takie pytanie – czy mogłabyś zrobić taką wersję do druku w przepisach?Klika się na „drukuj” i pojawia sie od razu wersja do druku. to znacznie wszystko ułatwia widzom.:)

  • niestety, okazało się, że zapomniałam o kakao. Ale na blogu na szczęście komentarz zdążył się zaimportować i nie zniknął :).

  • Super! Twoje przpisy zawsze sie mi podobaja. Kiedy tak wlasnie ogladalam ten filmik a ty szybko dyktowalas co trzeba zrobic skojarzylas mi sie z teleexpresem. Nie wiem czemu ale chyba dlatego bo tam tez szybko opowiadaja co i jak przy krotkich filmikach hehe. :))

  • Jeszcze raz wrzuciłaś filmik i niestety mój komentarz zniknął:(( Ale powtórzę – kocham bajaderki!!:)))

  • [..YouTube..] Super! Twoje przpisy zawsze sie mi podobaja. Kiedy tak wlasnie ogladalam ten filmik a ty szybko dyktowalas co trzeba zrobic skojarzylas mi sie z teleexpresem. Nie wiem czemu ale chyba dlatego bo tam tez szybko opowiadaja co i jak przy krotkich filmikach hehe. :))

  • Wszystko, co przemielone, niesie ze sobą takie ryzyko. W latach ’70 moja babcia przegryzła na pół czekoladkę z nadzieniem, a w środku była ptasia łapka z pazurkami. Ciekawe co się trafiło innym ludziom w ich czekoladkach ;).

  • [..YouTube..] Jejku ślinka cieknie!:P Tak kocham bajaderki, jadłam mnóstwo jako dziecko, ale jak się dowiedziałam co tam jest, co robia w cukierniach czasami to przestałam je jeść… Dzięki Tobie znowu mogę je jeść!Koniecznie muszę zrobić.:)) Dziękuję!:)

  • Bajaderki byly w sklepiku na dole, jak bylam gowniarz… Matka mi zabronila tego kupowac, spozywac i wogole patrzec w tamta strone. Fakt, ze w koncu lat osiemdziesiatych w takiej bajaderce bylo WSZYSTKO – od starego biszkopta po zjelczale wiorki kokosowe, calosc sklejona wyrobem czekoladopodobnym… A ja i tak je pozeralam na tony, jak matka nie patrzyla, hihi. 🙂

  • przepis znam, ale nadal jest to dla mnie trochę za dużo „zachodu” 😉 ostatnio taki patent wymyśliłam, że takie nieudane muffiny połamałam na mniejsze i większe kawałki, wrzuciłam do niewielkiej miski i zalałam budyniem śmietankowym. po zastygnięciu wyszło całkiem niezłe „ciasto”. i prościej się chyba nie da! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom