Babka z kajmakiem

Babka z kajmakiem

Kolekcja upieczonych przeze mnie babek jest już spora, a w tym roku postanowiłam poszerzyć ją o nowy wypiek. Babka z kajmakiem, nie tylko w formie polewy, ale też z dodatkiem do masy. Dzięki temu po przekrojeniu zaskakuje karmelowym kolorem. Przypomina odrobinę ciasto krówkę, choć to zupełnie inna receptura. Zobaczcie jak zrobić babkę z kajmakiem krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta na Wielkanoc

To doskonały przepis na babkę kajmakową dla tych, którzy mają już doświadczenie z wypiekiem wyrastających ciast. Można również ułatwić sobie jej przygotowanie, bo babka kajmakowa może powstać na bazie masy z puszki. Choć domowy kajmak jest oczywiście najlepszy :).

Babka kajmakowa
Babka kajmakowa

Wystarczy trochę orzechów i wiórki kokosowe lub płatki migdałów do dekoracji. Jak Wam się podoba?

5 od 1 osoby
Babka z kajmakiem
Babka z kajmakiem
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
1 godz.
Całkowity czas
1 godz. 15 min
 

Wielkanocna babka z kajmakiem i migdałami oraz masą kajmakową w cieście czyli najlepsza babka kajmakowa na świąteczny stół.

Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: babka z kajmakiem, babka z kajmaku
Liczba kalorii: 298.75 kcal
Liczba porcji: 1 foremka o średnicy ok. 20 cm, z kominem
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
CIASTO
  • 200 g kajmaku (o temperaturze pokojowej)
  • 150 g mąki tortowej (typ 400-450; można zastąpić mąką orkiszową typ 500-650 dla niższego indeksu glikemicznego)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
DO DEKORACJI
  • 200 g kajmaku
  • kilka łyżek wiórków kokosowych lub migdałów w płatkach
  • kilkanaście orzechów nerkowców
DODATKOWO
  • bułka tarta/mąka + tłuszcz (do nasmarowania i posypania formy)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić kajmak
  2. Zakalec - jak go uniknąć
Babka z kajmakiem - Jak zrobić
  1. Masło ucieram na puszysty krem na najwyższych obrotach miksera.
  2. Po 1 łyżce dodaję kajmak, za każdym razem rozmiksowując całą masę na gładko.
  3. Do masy wbijam po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując całą masę na gładko i dopiero wtedy dodając kolejne jajo. Na koniec dolewam sok z cytryny.
  4. Dosypuję obie mąki przesiane z proszkiem i solą i na najmniejszych obrotach miksera delikatnie łączę wszystkie składniki w gładką masę.
  5. Przelewam masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 °C (góra + dół).
  6. Piekę przez ok. 40-60 minut. W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika!

  7. Pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem, przez lekko uchylone drzwiczki, czy środek ciasta nie jest surowy. Upieczone i zrumienione od razu wyjmuję z piekarnika.
  8. Studzę babkę piaskową w foremce obróconej do góry dnem, najlepiej na żeberkach wyjętych z piekarnika. Do ciasta od spodu powinno mieć dostęp powietrze.
  9. Gotową, wystudzoną babkę piaskową wyjmuję z formy i dekoruję kajmakiem oraz wiórkami i orzechami.
Wartości odżywcze
Babka z kajmakiem
Wielkość porcji (90 g)
Liczba kalorii 298.75 kcal Kalorie z tłuszczów 167 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 18.56g 29%
Tłuszcze nasycone 11.13g 56%
Cholesterol 87.06mg 29%
Sód 120.69mg 5%
Potas 131.44mg 4%
Węglowodany ogółem 29.69g 10%
Błonnik 0.875g 4%
Cukry 16.44g
Białko 3.56g 7%
Witamina A 11.63%
Witamina C 1.76%
Wapń 2.58%
Żelazo 4.89%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Babka z kajmakiem
Babka z kajmakiem
Babka z kajmakiem po przekrojeniu
Babka z kajmakiem po przekrojeniu
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)