fbpx
Czytasz właśnie
Babka szpinakowa

Babka szpinakowa

Babka szpinakowa z serem pleśniowym

Uwielbiam szpinak za jego smak, korzystny wpływ na moje zdrowie i tę cudownie intensywną, zieloną barwę. Uwielbiam opowieści o dzieciach nielubiących szpinaku i trudno mi uwierzyć, że ja, jako małe dziecko – najgorszy niejadek na świecie, zawsze lubiłam jeść tę pozornie obrzydliwą, zieloną papkę. Uwielbiam szpinak za to, że można przygotować go na wiele sposobów, chociaż najczęściej robię z nim mój ulubiony makaron ze szpinakiem. A dziś będzie trochę inaczej, bo ze szpinakiem jest babka szpinakowa.

Zobacz też: Więcej przepisów na szpinak

Zobaczcie jak intensywna zieleń komponuje się z kremową barwą sera pleśniowego i czerwienią ostrego sosu pomidorowego.

Babka ze szpinaku

Babka szpinakowa

Babka szpinakowa jako gorąca przekąska imprezowa lub bezmięsna kolacja - wyrośnięta na białkach, podana z serem pleśniowym i sosem pomidorowym.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina 10 min
Razem: 1 godzina 25 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: babka szpinakowa
Liczba porcji: 6 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym, pod warunkiem że nie jest mocno zmielony i dobrze odciśnięty po rozmrożeniu)
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 500 ml sosu beszamelowego
  • masło do wysmarowania formy i mąka lub bułka tarta do oprószenia
  • 1 ser pleśniowy
  • czerwony sos pomidorowy (opcjonalnie; taki jak do pizzy margherity)
  • ¼ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Szpinak gotuję w osolonej wodzie (wrzucam do wrzącej) przez 10 minut (w przypadku mrożonego skracam ten czas do 5 minut).
  • Odcedzam, studzę zimną wodą, dokładnie odciskam na durszlaku.
  • Miksuję w blenderze lub bardzo drobno siekam.
  • Wkładam szpinak do garnka i zalewam śmietaną. Odparowuję na średnim ogniu, cały czas mieszając. Odstawiam.
  • Zalewam ostudzonym sosem beszamelowym, dodaję gałkę muszkatołową i 2 żółtka. Mieszam i mocno doprawiam solą i pieprzem.
  • Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszam z masą szpinakową.
  • Wkładam do formy na babkę (ja nie posiadam, więc do zwykłej tortownicy wstawiłam na środek kokilkę) nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub mąką.
  • Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez 45 minut. Po tym czasie kładę na babce pokrojony w trójkąty ser pleśniowy President brie oliwka i piekę jeszcze przez 15 minut, w tej samej temperaturze.
  • Po upieczeniu babkę wyjmuję z jeszcze gorącej tortownicy i podaję gorącą (można też wystudzić i serwować na zimno). Można, opcjonalnie, polać babkę szpinakową czerwonym sosem pomidorowym.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sos beszamelowy
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Pizza margherita - przepis na sos pomidorowy
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Babka ze szpinaku z serem pleśniowym
Babka ze szpinaku z serem pleśniowym
Babka ze szpinaku
Babka ze szpinaku
3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom