Babka piaskowa przepis | Dorota Kamińska

Babka piaskowa

Choć w Wielkanoc tradycyjnym wypiekiem jest babka drożdżowa, w mojej rodzinie na stole pojawia się babka piaskowa czyli babka ucierana. Jest łatwa i szybka do przygotowania, nie wymaga odstawienia do wyrastania. Później, po upieczeniu, pokrojeniu i polukrowaniu zachwyca delikatną, lekko wilgotną konsystencją. Zobaczcie jak zrobić babkę piaskową.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto

W najprostszej wersji wystarczy zmiksowanie składników na ciasto i upieczenie w foremce. W wersji wzbogaconej babka ucierana pojawia się u mnie z dodatkiem bakalii. Dorzucam do masy odrobinę kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynek i orzechów lub migdałów. Ciasto można także wzbogacić, dolewając do masy przed pieczeniem odrobinę rumu albo ekstraktu waniliowego. Po upieczeniu wystarczy polać gotowe ciasto najprostszym lukrem.

Mój pierwszy wypiek

Babka piaskowa to chyba pierwsze ciasto, którego wypieku nauczyłam się pod czujnym okiem nieżyjącej już babci. To było jej ulubione ciacho. Choć nie miała zacięcia do przygotowywania domowych wypieków i wolała lepić pierogi ruskie, to jedno ciasto wychodziło jej znakomicie. Oprócz większej babki pieczonej w dużej formie, babcia przygotowywała też małe babeczki. Cała rodzina dostawała je potem w prezencie, do święconki. Mam nadzieję, że Wam również posmakuje to ciasto i będzie ozdobą Waszych wielkanocnych stołów.

5 od 1 osoby
Babka piaskowa
Babka piaskowa
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
1 godz.
Całkowity czas
1 godz. 15 min
 

Najlepsza babka piaskowa do upieczenia w formie z kominem lub keksówce, prosta do zrobienia i uniwersalna. To pyszna piaskowa babka do podania bez dodatków lub wzbogacenia o lukier czy polewę.

Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: babka piaskowa
Liczba kalorii: 235 kcal
Liczba porcji: 1 foremka o średnicy ok. 20 cm, z kominem
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 150 g cukru-pudru
  • 4 jajka
  • sok z ½ cytryny
  • 20 g skórki pomarańczowej
  • 20 g rodzynek
  • 3 łyżki mleka lub śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bułka tarta
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Babka piaskowa - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić lukier
  2. Jak przygotować bakalie do ciasta
Babka piaskowa - Jak zrobić
  1. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem za pomocą miksera.
  2. Dosypujemy cukier i znów ucieramy.
  3. Do kremu wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując.
  4. Po wbiciu i rozmiksowaniu każego jajka dodajemy stopniowo przesianą mąkę (tortową i ziemniaczaną) z proszkiem i solą oraz mleko lub śmietanę wymieszane z sokiem z cytryny, ucieramy na gładką masę na najmniejszych obrotach miksera.
  5. Nastawiamy piekarnik na 160 °C.
  6. Delikatnie mieszamy masę z bakaliami i skórką z cytryny.
  7. Od razu po wymieszaniu masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (lub spryskanej oliwą w sprayu) i wysypanej bułką tartą.
  8. Wstawiamy babkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 40-60 minut.

    W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!

  9. Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy środek ciasta nie jest surowy. Upieczone i zrumienione od razu wyjmujemy z piekarnika.
  10. Studzimy babkę piaskową w foremce obróconej do góry dnem, najlepiej na żeberkach wyjętych z piekarnika. Do ciasta od spodu powinno mieć dostęp powietrze.
  11. Gotową, wystudzoną babkę piaskową wyjmujemy z formy i lukrujemy.
Wartości odżywcze
Babka piaskowa
Wielkość porcji (90 g)
Liczba kalorii 235 kcal Kalorie z tłuszczów 99 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 11g 17%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 68mg 23%
Sód 137mg 6%
Potas 133mg 4%
Węglowodany ogółem 29g 10%
Cukry 14g
Białko 3g 6%
Witamina A 7.8%
Witamina C 1.1%
Wapń 3.1%
Żelazo 4.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Babka piaskowa
Babka piaskowa

Dajcie koniecznie znać, jak wyszły Wasze babki, czym udekorowaliście i jakie wrażenia smakowe :). Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

24 komentarze
  1. Smaczne ciasto 🙂
    Dorotko w części „jak zrobić” w „krok 3” powinnaś dopisać o dodaniu soku 1/2 cytryny, prawie bym zapomniała o tym.
    Prośba o uzupełnienie 🙂

  2. UWIELBIAM PANI PRZEPISY I SPOSOB W JAKI SA PREZENTOWANE – SZYBKO I KONKRETNIE !!! DWIE MINUTY I WSZYSTKO JASNE. CIASTA WYGLADAJA WSPANIALE MUSZE JE WYPROBOWAC. BARDZO DZIEKUJE I SERDECZNIE POZDRAWIAM.

  3. Na pewno nie ucieknie. Ja również piekę w formie bez komina. W przepisie jest w sumie 210 g mąk, więc wystarczy na taką foremkę. Średnio można przyjąć ilość mąki do ok. 2 szklanek, oczywiście są też większe formy „babkowe” bez komina, wtedy oczywiście ilość mąki jest większa.

  4. Czy może być foremka na babkę taka jak w przepisie, tylko bez komina? Nie będzie uciekać z niej w piekarniku?

    1. Ja mam tylko foremki bez komina, piekę tylko baby drożdżowe – nic nie ucieka ;), wyrasta tylko ew. z lekką górką, a potem opada. Oczywiście nie można przesadzać z ilością ciasta.

  5. W sklepach internetowych. W markecie jeszcze nigdy nie widziałam. Można też kupić przez internet rozpylacz do oliwy i wlewać do niego taką butelkowaną, wtedy nie przepłacasz za propan-butan ;).

  6. [..YouTube..] W sklepach internetowych. W markecie jeszcze nigdy nie widziałam. Można też kupić przez internet rozpylacz do oliwy i wlewać do niego taką butelkowaną, wtedy nie przepłacasz za propan-butan ;).

  7. Akurat babka została mi jeszcze do zrobienia, a nie miałam na nią pomysłu 🙂 skorzystam i dziękuję 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)