Babka piaskowa przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Choć w Wielkanoc tradycyjnym wypiekiem jest babka drożdżowa, w mojej rodzinie na stole pojawia się babka piaskowa czyli babka ucierana. Jest łatwa i szybka do przygotowania, nie wymaga odstawienia do wyrastania. Później, po upieczeniu, pokrojeniu i polukrowaniu zachwyca delikatną, lekko wilgotną konsystencją. Zobaczcie jak zrobić babkę piaskową.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto

W najprostszej wersji wystarczy zmiksowanie składników na ciasto i upieczenie w foremce. W wersji wzbogaconej babka ucierana pojawia się u mnie z dodatkiem bakalii. Dorzucam do masy odrobinę kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynek i orzechów lub migdałów. Ciasto można także wzbogacić, dolewając do masy przed pieczeniem odrobinę rumu albo ekstraktu waniliowego. Po upieczeniu wystarczy polać gotowe ciasto najprostszym lukrem.

Mój pierwszy wypiek

Babka piaskowa to chyba pierwsze ciasto, którego wypieku nauczyłam się pod czujnym okiem nieżyjącej już babci. To było jej ulubione ciacho. Choć nie miała zacięcia do przygotowywania domowych wypieków i wolała lepić pierogi ruskie, to jedno ciasto wychodziło jej znakomicie. Oprócz większej babki pieczonej w dużej formie, babcia przygotowywała też małe babeczki. Cała rodzina dostawała je potem w prezencie, do święconki. Mam nadzieję, że Wam również posmakuje to ciasto i będzie ozdobą Waszych wielkanocnych stołów.

Zobacz też
Ciasteczka owsiane

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Najlepsza babka piaskowa do upieczenia w formie z kominem lub keksówce, prosta do zrobienia i uniwersalna. To pyszna piaskowa babka do podania bez dodatków lub wzbogacenia o lukier czy polewę.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: babka piaskowa
Liczba porcji: 1 foremka o średnicy ok. 20 cm, z kominem
Kalorie: 235kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 150 g cukru-pudru
  • 4 jajka
  • sok z ½ cytryny
  • 20 g skórki pomarańczowej
  • 20 g rodzynek
  • 3 łyżki mleka lub śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bułka tarta
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Miękkie masło ucieramy na puszysty krem za pomocą miksera.
  • Dosypujemy cukier i znów ucieramy.
  • Do kremu wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując.
  • Po wbiciu i rozmiksowaniu każego jajka dodajemy stopniowo przesianą mąkę (tortową i ziemniaczaną) z proszkiem i solą oraz mleko lub śmietanę wymieszane z sokiem z cytryny, ucieramy na gładką masę na najmniejszych obrotach miksera.
  • Nastawiamy piekarnik na 160 °C.
  • Delikatnie mieszamy masę z bakaliami i skórką z cytryny.
  • Od razu po wymieszaniu masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (lub spryskanej oliwą w sprayu) i wysypanej bułką tartą.
  • Wstawiamy babkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 40-60 minut.W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
  • Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy środek ciasta nie jest surowy. Upieczone i zrumienione od razu wyjmujemy z piekarnika.
  • Studzimy babkę piaskową w foremce obróconej do góry dnem, najlepiej na żeberkach wyjętych z piekarnika. Do ciasta od spodu powinno mieć dostęp powietrze.
  • Gotową, wystudzoną babkę piaskową wyjmujemy z formy i lukrujemy.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić lukier
  2. Jak przygotować bakalie do ciasta

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 90g | Kalorie: 235kcal (12%) | Węglowodany: 29g (10%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 68mg (23%) | Sód: 137mg (6%) | Potas: 133mg (4%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina A: 390IU (8%) | Witamina C: 0.9mg (1%) | Wapń: 31mg (3%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Babka piaskowa
Babka piaskowa

Dajcie koniecznie znać, jak wyszły Wasze babki, czym udekorowaliście i jakie wrażenia smakowe :). Bardzo jestem ciekawa!

24 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom