fbpx
Czytasz właśnie
Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Jedna z popularniejszych babek wielkanocnych – babka cytrynowa. Wyrośnięta, piaskowa, pachnąca skórką startą z cytryny, ze słodkim lukrem. Prawdziwy symbol Świąt Wielkanocnych. Taka babka cytrynowa w moim domu rodzinnym gościła z różnych okazji. Była jednym z kilku ulubionych wypieków mojej babci. Można udekorować ją na wiele sposobów. Polecam posypać cukrem pudrem albo polać polewą z białej czekolady. Będzie najprościej. Jednak najbardziej klasyczną dekoracją jest lukier, przygotowany na soku z cytryny. Zobaczcie jak zrobić babkę cytrynową krok po kroku.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na Wielkanoc

Babka cytrynowa to praktycznie to samo ciasto co babka piaskowa, choć tutaj, w klasycznej wersji, oprócz soku z cytryny dodaje się też startą skórkę i pomija bakalie. Pomija, jeśli ma w niej dominować smak cytryny, bo babki, podobnie jak keksy, można przygotowywać z wieloma różnorodnymi składnikami i polewami. Podstawowe receptury to tylko początek do wielkiej przygody z domowymi wypiekami. Z pewnością znajdziecie swój sposób jak ją podać i które dodatki wykorzystać.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa klasyczna czyli tradycyjna babka wielkanocna o cytrynowym zapachu. Ucierana, bez ubijania piany z białek, najlepsza babka cytrynowa łatwa do zrobienia.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 50 minuty
Razem: 1 godzina 5 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: babka cytrynowa, babka z cytryną
Liczba porcji: 1 forma do pieczenia babki o średnicy ok. 20 cm, z kominem
Kalorie: 153kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej (przesiana)
  • ½ szklanki mąki pszennej (przesiana; można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową)
  • 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 150 g masła (¾ kostki; o temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 sparzonej cytryny
  • sok z 1 cytryny

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Mąka bezglutenowa - przepisy
  2. Zakalec w cieście - jak powstaje i jak go uniknąć

Jak zrobić

  • Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 °C (czas przygotowania masy jest czasem nagrzewania piekarnika).
  • Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na wysokich obrotach na puszysty krem (prawie do białości).
  • Dodajemy do masła cukier i miksujemy nadal, aż się rozpuści.
  • Wbijamy do masy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując całość przed dodaniem kolejnego.
  • Dosypujemy obie mąki do masy i ucieramy przez ok. 2 minuty do gładkości.
  • Dodajemy do masy skórkę startą z cytryny, sok i proszek do pieczenia, miksujemy przez ok. 1 minutę.
  • Przelewamy masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną.
  • Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut, na złocisty kolor. 
    Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia – dopiero kiedy wierzch jest delikatnie zrumieniony, na 5 minut przed końcem, sprawdzamy w najgłębszym miejscu suchość ciasta, za pomocą drewnianego patyczka. 
    Jeśli patyczek jest suchy, ciasto zostało upieczone.
  • Od razu po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i studzimy na wyjętej z piekarnika kratce (żeberkach), obróconą do góry dnem.
  • Całkowicie zimne ciasto wyjmujemy z formy i dekorujemy.

Wartości odżywcze

Serving: 90g | Kalorie: 153kcal (8%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 61mg (20%) | Sód: 85mg (4%) | Potas: 103mg (3%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 295IU (6%) | Witamina C: 3.1mg (4%) | Wapń: 22mg (2%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Uwielbiam ten cytrynowy aromat, zarówno w trakcie pieczenia jak i po wyjęciu gotowego ciasta z formu. Oraz w trakcie degustacji :).

Zobacz też
Bigos staropolski

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa

Jak Wasze wrażenia po upieczeniu i zjedzeniu? Przypadła Wam do gustu? Polecam spróbować posmarować ją po pokrojeniu lemon curd lub kwaskowatym dżemem :). Dajcie koniecznie znać w komentarzach, bo jestem bardzo ciekawa, jak Wam wyszła!

24 komentarze
  • Doroto, przygotowalam i pieklam ciasto wg przepisu, wyroslo pięknie, po czym opadlo i powstal gigantyczny zakalec. Dlaczego? 🙁 skladniki w temperaturze pokojowej, maka przesiana, pieklam godzine w 165st:( piekarnik nowoczesny, firma na e…, z opcja part, ale pieklam „gora – dół”. 🙁

    • Oj, szkoda i przykro, ale może uda się zrobić bajaderki? Zerknij Marto do linku o zakalcu, który jest pod przepisem – wszystko wskazuje na to, że temperatura w piekarniku musiała być za wysoka.

  • Cytrynowa i piaskowa – są praktycznie tak samo wilgotne i mają bardziej zbitą konsystencję niż np. ciasto z jagodami, które było dość suche: pozytywnakuchnia.pl/ciasto-z-jagodami/

  • Nie mam dużego doświadczenia w pieczeniu, więc zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Po godzinie babka nie była jeszcze upieczona. Dodałam kolejne minuty i podwyższyłam temperaturę. Sądzę, że uratowałam wypiek, ale podejrzewam, że mógł być lepszy. MÓJ KOMENTARZ. Mam jeden wypróbowany przepis, w którym lista składników jest bardzo podobna. Ciasto pieczone według niego jest zawsze udane. Dlatego wydaje mi się, że temperatura pieczenia powinna być wyższa (w moim przepisie 175 st. C). Inną źródłem problemów może być cytryna. Ilość soku jaką uzyskujemy z jednej cytryny nigdy nie jest ta sama. Lepiej napisać, ile łyżek soku z cytryny jest potrzebna. Ponadto, nie jest łatwo dodać tu komentarz. Pozdrawiam 🙂

  • Robiłam wszystko zgodnie z przepisem i ciasto w ogóle nie chciało się upiec 🙁 nie wiem gdzie tkwi problem niestety.

    • Nie mam dużego doświadczenia w pieczeniu, więc zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Po godzinie babka nie była jeszcze upieczona. Dodałam kolejne minuty i podwyższyłam temperaturę. Sądzę, że uratowałam wypiek, ale podejrzewam, że mógł być lepszy. MÓJ KOMENTARZ. Mam jeden wypróbowany przepis, w którym lista składników jest bardzo podobna. Ciasto pieczone według niego jest zawsze udane. Dlatego wydaje mi się, że temperatura pieczenia powinna być wyższa (w moim przepisie 175 st. C). Inną źródłem problemów może być cytryna. Ilość soku jaką uzyskujemy z jednej cytryny nigdy nie jest ta sama. Lepiej napisać, ile łyżek soku z cytryny jest potrzebna.

  • ja dziś robię babkę do święconki, ale zamiast dużej baby chcę zrobić małe babeczki (takie w muffinkowych papilotkach). Ile wtedy powinny się piec?

  • A powiedz mi, mam ochote na babkę na święta ale nigdy nie robiłam i która z nich jest taka bardziej wilgotna, nie chciała bym zrobić innej bo nie lubię schegociasta, a jak nie ma 😀 to chyba zrobie ciasto jogurtowe po prostu 😛

  • Z Tchibo. Od czasu do czasu wprowadzają je do kolekcji pozytywnakuchnia.pl/recenzja-miska-do-miksowania-z-cyfrowa-waga-tchibo/

  • «✬❊ ✬» Ciekawe i świetne przepisy nam prezentujesz «✬❊ ✬»
    ¨´*❤.¸ ¨´ *❤*´¨¸.❤*´¨
    Szczere życzenia
    radosnych i miłych
    Świąt Wielkanocnych,
    smacznego Święconego.. ❊ ❦❊
    Pozdrawiam Cię cieplutko oraz życzę mile spędzonych świąt:*))
    ˜”*°•ڰۣڿ✬ڰۣڿ•°*”˜

  • Chodzi o to, że w trakcie jak ciasto wyrasta to nie wolno otwierać, bo wtedy właśnie już nie wyrośnie i zrobi się zakalec :).

  • Można, robiłam keks z podobnej ilości mąki, wymiary keksówki i przepis tutaj: pozytywnakuchnia.pl/keks/

  • Na 5 minut przed końcem pieczenia już można, jak ciasto jest wyrośnięte i przyrumienione z wierzchu.

  • jesli nie wolno otwierac piekarnika w trakcie pieczenia to w jak wbic patyk zeby sprawdzic czy gotowa ? ;o

  • Czy mozna te ciasto zrobic w keksówce , czy będzie to odpowiednia ilosc ? Bo niestety niemam formy na babke 🙁

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom