Babeczki z żelkami

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Od zawsze powtarzam, że babeczki i muffiny odnoszą tak ogromny sukces i cieszą się powodzeniem, bo nie tylko pięknie wyglądają i wybornie smakują, ale też bardzo prosto je zrobić. Dziś zaproszę Was na babeczki z żelkami – klasyczne, z kremem z serka mascarpone i białej czekolady, udekorowane fantazyjnie i w bardzo prosty sposób.

Zobacz też: Więcej przepisów na babeczki cupcakes

Kolorowe żelki o różnych smakach i kształtach to sympatyczna i wesoła dekoracja, która da prawdziwe pole do popisu nie tylko Wam, ale też dzieciom, które można zaprosić do wspólnego pieczenia i dekorowania. A pomysłów na ułożenie kolorowych żelków na kremie może być naprawdę nieskończenie wiele. Jeśli chcecie przygotować z okazji Bożego Narodzenia nie tylko klasyczne, tradycyjne wypieki, ale też coś nowego i równie radosnego, może właśnie taki deser zagości na Waszym stole?

Babeczki z żelkami

Liczba porcji12 sztuk
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania25 min
Całkowity czas40 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Babeczki z żelkami HARIBO czyli pomysł na prostą, kolorową i szybką dekorację babeczek w łatwy sposób.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Składniki suche

    • 2 Szklanki mąki (przesiana; pszenna typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo uniwersalna mąka bezglutenowa najlepsza)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    Składniki suche (opcjonalnie)

    • ½-¾ Szklanki cukru

    Składniki mokre

    • 2 jajka
    • ½ Szklanki oleju lub stopionego masła
    • ½ Szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody Krem do babeczek: 250 g mascarpone 50 g (½ tabliczki) białej czekolady 25 g masła lub 25 ml śmietanki kremówki

    Dekoracja babeczek

    • żelki HARIBO: Złote Misie, Roulette, Pico Balla, Beerentraum, Topifrutti, Primavera Erdbeeren

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Babeczki z żelkami - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    * Przepis powstał we współpracy z marką HARIBO
    Przydatne poradniki:

    1. Mąka bezglutenowa - przepis

    Babeczki z żelkami - Jak zrobić

    Krok 1
    Zaczynam od przygotowania ciasta na babeczki. Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
    Krok 2
    Składniki suche mieszam w misce.
    Krok 3
    W drugiej misce rozkłócam widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.
    Krok 4
    Przelewam składniki mokre do suchych, dodaję dodatki i dokładnie, szybko mieszam.
    Krok 5
    Nakładam masę do foremek na babeczki (wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i wysypanych mąką lub bułką tartą albo silikonowych) do ¾ ich wysokości.
    Krok 6
    Wstawiam muffiny do nagrzanego piekarnika i piekę przez 20-25 minut, aż do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
    Krok 7
    Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę.
    Krok 8
    Przygotowuję krem do babeczek: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką i delikatnie studzę.
    Krok 9
    W misce, za pomocą łyżki, energicznie mieszam masę czekoladową z mascarpone, do połączenia składników.
    Krok 10
    Dekoruję babeczki kremem za pomocą szprycy. Na kremie układam w fantazyjny sposób żelki HARIBO. Schładzam w lodówce przez ok. 30 minut.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Babeczki z żelkami
    Babeczki z żelkami

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    Brak komentarzy

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)