Babeczki z żelkami przepis | Dorota Kamińska

Babeczki z żelkami

Od zawsze powtarzam, że babeczki i muffiny odnoszą tak ogromny sukces i cieszą się powodzeniem, bo nie tylko pięknie wyglądają i wybornie smakują, ale też bardzo prosto je zrobić. Dziś zaproszę Was na babeczki z żelkami – klasyczne, z kremem z serka mascarpone i białej czekolady, udekorowane fantazyjnie i w bardzo prosty sposób.

Zobacz też: Więcej przepisów na babeczki cupcakes

Kolorowe żelki o różnych smakach i kształtach to sympatyczna i wesoła dekoracja, która da prawdziwe pole do popisu nie tylko Wam, ale też dzieciom, które można zaprosić do wspólnego pieczenia i dekorowania. A pomysłów na ułożenie kolorowych żelków na kremie może być naprawdę nieskończenie wiele. Jeśli chcecie przygotować z okazji Bożego Narodzenia nie tylko klasyczne, tradycyjne wypieki, ale też coś nowego i równie radosnego, może właśnie taki deser zagości na Waszym stole?

Babeczki z żelkami

Babeczki z żelkami

Babeczki z żelkami czyli pomysł na prostą, kolorową i szybką dekorację babeczek w łatwy sposób.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 40 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: babeczki z żelkami
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 377kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki suche

  • 2 szklanki mąki (przesiana; pszenna typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo uniwersalna mąka bezglutenowa najlepsza)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½-¾ szklanki cukru (opcjonalnie)

Składniki mokre

  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju lub stopionego masła
  • ½ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody

Do dekoracji

  • kolorowe żelki

Krem do babeczek

  • 250 g mascarpone
  • 50 g białej czekolady (½ tabliczki)
  • 25 g masła
  • 25 ml śmietanki kremówki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Zaczynam od przygotowania ciasta na babeczki. Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
  • Składniki suche mieszam w misce.
  • W drugiej misce rozkłócam widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.
  • Przelewam składniki mokre do suchych, dodaję dodatki i dokładnie, szybko mieszam.
  • Nakładam masę do foremek na babeczki (wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i wysypanych mąką lub bułką tartą albo silikonowych) do ¾ ich wysokości.
  • Wstawiam muffiny do nagrzanego piekarnika i piekę przez 20-25 minut, aż do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
  • Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę.
  • Przygotowuję krem do babeczek: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką i delikatnie studzę.
  • W misce, za pomocą łyżki, energicznie mieszam masę czekoladową z mascarpone, do połączenia składników.
  • Dekoruję babeczki kremem za pomocą szprycy. Na kremie układam w fantazyjny sposób żelki. Schładzam w lodówce przez ok. 30 minut.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Mąka bezglutenowa - przepis

*Przepis powstał we współpracy z marką Haribo

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 377kcal | Carbohydrates: 35g (12%) | Protein: 5g (10%) | Fat: 23g (35%) | Saturated Fat: 9g (45%) | Cholesterol: 57mg (19%) | Sodium: 60mg (3%) | Potassium: 145mg (4%) | Sugar: 17g | Vitamin A: 8.6% | Calcium: 9.4% | Iron: 6.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Babeczki z żelkami
Babeczki z żelkami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)