Babeczki z żelkami przepis | Dorota Kamińska

Babeczki z żelkami

Od zawsze powtarzam, że babeczki i muffiny odnoszą tak ogromny sukces i cieszą się powodzeniem, bo nie tylko pięknie wyglądają i wybornie smakują, ale też bardzo prosto je zrobić. Dziś zaproszę Was na babeczki z żelkami – klasyczne, z kremem z serka mascarpone i białej czekolady, udekorowane fantazyjnie i w bardzo prosty sposób.

Zobacz też: Więcej przepisów na babeczki cupcakes

Kolorowe żelki o różnych smakach i kształtach to sympatyczna i wesoła dekoracja, która da prawdziwe pole do popisu nie tylko Wam, ale też dzieciom, które można zaprosić do wspólnego pieczenia i dekorowania. A pomysłów na ułożenie kolorowych żelków na kremie może być naprawdę nieskończenie wiele. Jeśli chcecie przygotować z okazji Bożego Narodzenia nie tylko klasyczne, tradycyjne wypieki, ale też coś nowego i równie radosnego, może właśnie taki deser zagości na Waszym stole?

5 od 2 osób
Babeczki z żelkami
Babeczki z żelkami
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
40 min
 

Babeczki z żelkami czyli pomysł na prostą, kolorową i szybką dekorację babeczek w łatwy sposób.

Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: babeczki z żelkami
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki suche
  • 2 szklanki mąki (przesiana; pszenna typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo uniwersalna mąka bezglutenowa najlepsza)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½-¾ szklanki cukru (opcjonalnie)
Składniki mokre
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju lub stopionego masła
  • ½ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody Krem do babeczek: 250 g mascarpone 50 g (½ tabliczki białej czekolady 25 g masła lub 25 ml śmietanki kremówki)
Do dekoracji
  • kolorowe żelki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Babeczki z żelkami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Mąka bezglutenowa - przepis

*Przepis powstał we współpracy z marką Haribo

Babeczki z żelkami - Jak zrobić
  1. Zaczynam od przygotowania ciasta na babeczki. Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
  2. Składniki suche mieszam w misce.
  3. W drugiej misce rozkłócam widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.
  4. Przelewam składniki mokre do suchych, dodaję dodatki i dokładnie, szybko mieszam.
  5. Nakładam masę do foremek na babeczki (wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i wysypanych mąką lub bułką tartą albo silikonowych) do ¾ ich wysokości.
  6. Wstawiam muffiny do nagrzanego piekarnika i piekę przez 20-25 minut, aż do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
  7. Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę.
  8. Przygotowuję krem do babeczek: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką i delikatnie studzę.
  9. W misce, za pomocą łyżki, energicznie mieszam masę czekoladową z mascarpone, do połączenia składników.
  10. Dekoruję babeczki kremem za pomocą szprycy. Na kremie układam w fantazyjny sposób żelki. Schładzam w lodówce przez ok. 30 minut.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Babeczki z żelkami
Babeczki z żelkami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)