Babeczki Red Velvet

W poszukiwaniu klasycznych, amerykańskich słodkości w Nowym Jorku trafiłam do BabyCakes NYC. To malutka kawiarnio-piekarnia, w której serwuje się słodkości bezglutenowe i wegańskie. Znana ze słynnego blueberry pie czyli ciasta z borówką amerykańską, które wypiekano tu i dostarczano na plan filmowy „My blueberry nights”. To jeden z moich ulubionych filmów o miłości, podróżach i poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi. Dlatego koniecznie chciałam tu przyjść! Dotarłam do wschodniej części Broom Street na Manhattanie, weszłam do środka i… znalazłam klasyczny, amerykański wypiek. Zobaczcie jak zrobić red velvet cupcakes czyli przepis na babeczki red velvet.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na babeczki cupcakes

Trochę zawiedziona brakiem ciasta z borówkami, przejrzałam ofertę wypieków. Skusiłam się na dwa z amerykańskich klasyków: ciasto bananowe oraz babeczki wzorowane na torcie red velvet. To jedno z amerykańskich ciast o bogatym i odrobinę ciężkim, słodkim smaku. Ten tort prawdopodobnie rozpoczęto wypiekać w czasach wojny secesyjnej. Dziś dużo częściej niż burakami, masę barwi się za pomocą czerwonych lub bordowych barwników spożywczych. Czemu jednak nie spróbować uzyskać tego pięknego koloru i głębokiego smaku w naturalny i wyjątkowo prosty sposób? Można przecież upiec babeczki z burakami!

5 od 1 osoby
Babeczki Red Velvet
Babeczki Red Velvet
Przygotowanie
45 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
1 godz. 15 min
 
Najlepsze babeczki red velvet cupcakes czyli przepis na babeczki z burakami i kremem z mascarpone i białej czekolady.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: babeczki red velvet, muffiny red velvet, red velvet cupcakes
Liczba kalorii: 327 kcal
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki mokre
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka lub maślanki (można zastąpić dodatkowym sokiem z cytryny)
  • ½ szklanki buraków (starte na tarce o drobnych oczkach lub zmiksowane w blenderze; można od razu zmiksować buraki z olejem i mlekiem/maślanką)
Składniki suche
  • ¼ szklanki cukru (można zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem)
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki (przesiana; najlepsza będzie mąka tortowa typ 400-450, można też wykorzystać mąkę orkiszową typ 630, która obniży indeks glikemiczny babeczek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki gorzkiego kakao (opcjonalnie)
Krem
  • 125 g kremowego serka (np. mascarpone)
  • 25-50 g białej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Babeczki Red Velvet - przepis i film wideo

Moje porady

Babeczki red velvet bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową.
Babeczki red velvet bez laktozy - mleko w cieście pomijamy lub zastępujemy jogurtem/kefirem/mlekiem roślinnym, a zamiast kremu z mascarpone przygotowujemy krem jogurtowy.
Babeczki red velvet bez jajek - 1 jajko zastępujemy 1 łyżką zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego do wystudzenia i napęcznienia.
Babeczki red velvet wegańskie - mleko krowie zastępujemy mlekiem kokosowym, a jajko - siemieniem lnianym. Zamiast kremu z mascarpone do dekoracji wykorzystujemy bitą śmietanę kokosową, którą można usztywnić, dodając pod koniec miksowania 1 łyżkę galaretki karagenowej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości gorącej wody.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić krem z mascarpone
  2. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
Babeczki Red Velvet - Jak zrobić
  1. Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika). Wszystkie składniki na ciasto mieszam za pomocą łyżki w dużej misce.

  2. Masę przekładam do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką/kaszą manną/bułką tartą.

  3. Piekę babeczki Red Velvet przez ok. 25-30 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek jednej z babeczek, czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.

  4. Dekoruję wystudzone babeczki za pomocą szprycy kremem wymieszanym z serka mascarpone i roztopionej w kąpieli wodnej czekolady.

  5. Odstawiam na ok. 20 minut do lodówki do stężenia, następnie dekoruję (opcjonalnie) posypką.

Wartości odżywcze
Babeczki Red Velvet
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 327 kcal Kalorie z tłuszczów 189 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 21g 32%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 49mg 16%
Sód 41mg 2%
Potas 172mg 5%
Węglowodany ogółem 29g 10%
Cukry 11g
Białko 5g 10%
Witamina A 6.6%
Witamina C 3%
Wapń 8.8%
Żelazo 7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Choć kolor tortu pieczonego kilka lat temu nie był tak głęboki, babeczki wyszły cudownie bordowe!

Red Velvet cupcakes
Red Velvet cupcakes

Ciekawa jestem, którą metodę wybierzecie i czy buraczane ciasto przypadnie Wam do gustu. Skusicie się na babeczki red velvet? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

16 komentarzy
    1. Mąka tortowa typ 450. A jeszcze lepiej, dla większej puszystości, wykorzystać mąkę typu 405. Można też z orkiszową typu 630, ciasto ma wtedy niższy indeks glikemiczny, ale też odrobinę mniej wyrośnie.

  1. Babeczki Red Velvet #cupcakes, które kolor zawdzięczają… burakom! Jak Wam
    się podobają, upieczecie? #food #przepis

  2. Babeczki Red Velvet #cupcakes, które kolor zawdzięczają… burakom! Jak Wam
    się podobają, upieczecie? #food #przepis

    1. Sok z cytryny przełamuje smak buraczków, podobnie jak cukier i kakao oraz dodatek kremu. Ale lekki aromat jednak jest, zależy jak czujne masz kubki smakowe :). Czy dobre to kwestia gustu – ja lubię nietypowe wypieki :).

  3. O w końcu jest na to przepis. Kiedyś chciałam zrobić tort z takich muffinek, ale nie zaryzykowałam i kupiłam gotowe:/ Tym razem chyba będzie inaczej. O ile mi wyjdą;)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)