Babeczki migdałowe

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Mój sposób na szybki i elegancki wypiek wrześniowy to babeczki migdałowe, które można przygotować bez miksera. Idealne na jesienny czas, kiedy nie mamy pod ręką świeżych owoców, a klasyczny, waniliowy smak chcemy zastąpić czymś ekstra. Migdały, łagodne i słodkie, świetnie uzupełni dodatek dekoracji z gorzkiej czekolady, a środek każdej babeczki można nadziać dżemem lub konfiturą o kwaskowatym posmaku. W spiżarni, po lecie, na pewno znajdzie się słoik konfitury z żurawinydżemu truskawkowegomalinowego, a może z pomarańczy?

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne i urocze babeczki cupcakes

To właśnie pomarańcze najlepiej pasowałyby mi do tych babeczek. Z ich dodatkiem babeczki migdałowe nabrałyby odrobiny zimowego klimatu, choć jeszcze bez goździków czy cynamonu. To taka zapowiedź złotej jesieni, zbliżającej się wielkimi krokami, choć za oknem udaje się jeszcze złapać kilka promieni słońca. Ale z nutką smaku żurawiny również będą pyszne.

Dekoracja z kremu z masłem migdałowym będzie przypominać jesienne róże. Mam nadzieję, że nie tylko mi tak bardzo się podobają, kiedy stoją na niebiesko-fioletowym tle :).

Babeczki migdałowe

Liczba porcji12
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania25 min
Całkowity czas40 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Eleganckie babeczki migdałowe udekorowane czekoladą, z dodatkiem chrupiących migdałów i nadzieniem z konfitury.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Dekoracja

    • listki z gorzkiej czekolady lub gorzka czekolada starta na tarce

    Składniki suche

    • 2 Szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 405-450 lub razowa; przesiana)
    • ½ Szklanki cukru (biały, brązowy lub brzozowy)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ Szklanki migdałów (płatki)
    • 1 Szczypta soli

    Składniki mokre

    • 2 jajka
    • ½ Szklanki oleju lub stopionego masła
    • ½ Szklanki mleka lub jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, soku pomarańczowego albo wody
    • ½ Szklanki mleka lub jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, soku pomarańczowego albo wody

    Nadzienie babeczek (opcjonalnie)

    • kwaskowata konfitura lub dżem (truskawka, żurawina, wiśnia, malina lub pomarańcza)

    Krem migdałowy

    • 250 g kremowego sera (np. mascarpone)
    • 1-2 łyżki masła migdałowego

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Babeczki migdałowe - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Zakalec - jak go uniknąć

    Babeczki migdałowe - Jak zrobić

    Ciasto na babeczki migdałowe
    Krok 1
    Babeczki migdałowe - krok 1
    Składniki suche mieszamy w misce.
    Krok 2
    Babeczki migdałowe - krok 2
    Składniki mokre rozkłócamy w osobnej misce i dodajemy do składników suchych, dokładnie mieszając łyżką. Można też, ekspresowo, od razu dodać składniki mokre do suchych, bez ich wcześniejszego rozkłócania.
    Krok 3
    Babeczki migdałowe - krok 3
    Masę przekładamy do foremek na babeczki, wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem.
    Krok 4
    Babeczki migdałowe - krok 4
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.
    Po upieczeniu od razu wyjmujemy i studzimy na kratce.
    Przygotowanie kremu
    Krok 5
    Babeczki migdałowe - krok 5
    Składniki na krem mieszamy w misce za pomocą łyżki.
    Nadziewanie babeczek
    Krok 6
    Babeczki migdałowe - krok 6
    Opcjonalnie w wystudzonych babeczkach możemy wydrążyć otwory i nadziać dżemem lub konfiturą.
    Krok 7
    Nadziewamy babeczki, wkładając do przygotowanych otworów dżem lub konfiturę za pomocą łyżeczki.
    Dekorowanie babeczek
    Krok 8
    Babeczki migdałowe - krok 8
    Krem nakładamy na babeczki za pomocą szprycy, zaczynając od środka i kolistymi ruchami rozprowadzając po powierzchni każdej babeczki, tworząc kształt różyczki.
    Krok 9
    Każdą babeczkę dekorujemy gorzką czekoladą (ażurowe listki lub wiórki starte na tarce).
    Schładzamy babeczki w lodówce, żeby krem stężał i zachował nadany mu kształt.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Babeczki migdałowe
    Babeczki migdałowe

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    Brak komentarzy

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)