Babeczki migdałowe przepis | Dorota Kamińska

Babeczki migdałowe

Mój sposób na szybki i elegancki wypiek wrześniowy to babeczki migdałowe, które można przygotować bez miksera. Idealne na jesienny czas, kiedy nie mamy pod ręką świeżych owoców, a klasyczny, waniliowy smak chcemy zastąpić czymś ekstra. Migdały, łagodne i słodkie, świetnie uzupełni dodatek dekoracji z gorzkiej czekolady, a środek każdej babeczki można nadziać dżemem lub konfiturą o kwaskowatym posmaku. W spiżarni, po lecie, na pewno znajdzie się słoik konfitury z żurawinydżemu truskawkowegomalinowego, a może z pomarańczy?

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne i urocze babeczki cupcakes

To właśnie pomarańcze najlepiej pasowałyby mi do tych babeczek. Z ich dodatkiem babeczki migdałowe nabrałyby odrobiny zimowego klimatu, choć jeszcze bez goździków czy cynamonu. To taka zapowiedź złotej jesieni, zbliżającej się wielkimi krokami, choć za oknem udaje się jeszcze złapać kilka promieni słońca. Ale z nutką smaku żurawiny również będą pyszne.

Dekoracja z kremu z masłem migdałowym będzie przypominać jesienne róże. Mam nadzieję, że nie tylko mi tak bardzo się podobają, kiedy stoją na niebiesko-fioletowym tle :).

Babeczki migdałowe
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
40 min
 
Eleganckie babeczki migdałowe udekorowane czekoladą, z dodatkiem chrupiących migdałów i nadzieniem z konfitury.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: babeczki migdałowe
Liczba porcji: 12
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki suche
  • 2 szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 405-450 lub razowa; przesiana)
  • ½ szklanki cukru (biały, brązowy lub brzozowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki migdałów (płatki)
  • 1 szczypta soli
Składniki mokre
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju lub stopionego masła
  • ½ szklanki mleka lub jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, soku pomarańczowego albo wody
  • ½ szklanki mleka lub jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, soku pomarańczowego albo wody
Nadzienie babeczek (opcjonalnie)
  • kwaskowata konfitura lub dżem (truskawka, żurawina, wiśnia, malina lub pomarańcza)
Krem migdałowy
  • 250 g kremowego sera (np. mascarpone)
  • 1-2 łyżki masła migdałowego
Dekoracja (opcjonalnie)
  • listki z gorzkiej czekolady lub gorzka czekolada starta na tarce

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Babeczki migdałowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Zakalec - jak go uniknąć
Babeczki migdałowe - Jak zrobić
  1. Składniki suche mieszamy w misce.
    Babeczki migdałowe - krok 1
  2. Składniki mokre rozkłócamy w osobnej misce i dodajemy do składników suchych, dokładnie mieszając łyżką. Można też, ekspresowo, od razu dodać składniki mokre do suchych, bez ich wcześniejszego rozkłócania.
    Babeczki migdałowe - krok 2
  3. Masę przekładamy do foremek na babeczki, wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem.

    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.

    Po upieczeniu od razu wyjmujemy i studzimy na kratce.

    Babeczki migdałowe - krok 3
  4. Składniki na krem mieszamy w misce za pomocą łyżki.
    Babeczki migdałowe - krok 5
  5. Opcjonalnie w wystudzonych babeczkach możemy wydrążyć otwory i nadziać dżemem lub konfiturą.

    Babeczki migdałowe - krok 6
  6. Nadziewamy babeczki, wkładając do przygotowanych otworów dżem lub konfiturę za pomocą łyżeczki.

    Babeczki migdałowe - krok 7
  7. Krem nakładamy na babeczki za pomocą szprycy, zaczynając od środka i kolistymi ruchami rozprowadzając po powierzchni każdej babeczki, tworząc kształt różyczki.
    Babeczki migdałowe - krok 8
  8. Każdą babeczkę dekorujemy gorzką czekoladą (ażurowe listki lub wiórki starte na tarce).
    Babeczki migdałowe
  9. Schładzamy babeczki w lodówce, żeby krem stężał i zachował nadany mu kształt.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Babeczki migdałowe
Babeczki migdałowe

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)