fbpx
Czytasz właśnie
Babeczki migdałowe

Babeczki migdałowe

Babeczki migdałowe

Mój sposób na szybki i elegancki wypiek wrześniowy to babeczki migdałowe, które można przygotować bez miksera. Idealne na jesienny czas, kiedy nie mamy pod ręką świeżych owoców, a klasyczny, waniliowy smak chcemy zastąpić czymś ekstra. Migdały, łagodne i słodkie, świetnie uzupełni dodatek dekoracji z gorzkiej czekolady, a środek każdej babeczki można nadziać dżemem lub konfiturą o kwaskowatym posmaku. W spiżarni, po lecie, na pewno znajdzie się słoik konfitury z żurawinydżemu truskawkowegomalinowego, a może z pomarańczy?

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne i urocze babeczki cupcakes

To właśnie pomarańcze najlepiej pasowałyby mi do tych babeczek. Z ich dodatkiem babeczki migdałowe nabrałyby odrobiny zimowego klimatu, choć jeszcze bez goździków czy cynamonu. To taka zapowiedź złotej jesieni, zbliżającej się wielkimi krokami, choć za oknem udaje się jeszcze złapać kilka promieni słońca. Ale z nutką smaku żurawiny również będą pyszne.

Zobacz też
Muffiny marchewkowe

Dekoracja z kremu z masłem migdałowym będzie przypominać jesienne róże. Mam nadzieję, że nie tylko mi tak bardzo się podobają, kiedy stoją na niebiesko-fioletowym tle :).

Babeczki migdałowe

Babeczki migdałowe

Eleganckie babeczki migdałowe udekorowane czekoladą, z dodatkiem chrupiących migdałów i nadzieniem z konfitury.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 40 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: babeczki migdałowe
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 343kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki suche

  • 2 szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 405-450 lub razowa; przesiana)
  • ½ szklanki cukru (biały, brązowy lub brzozowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki migdałów (płatki)
  • 1 szczypta soli

Składniki mokre

  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju lub stopionego masła
  • ½ szklanki mleka lub jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, soku pomarańczowego albo wody

Nadzienie babeczek (opcjonalnie)

  • kwaskowata konfitura lub dżem (truskawka, żurawina, wiśnia, malina lub pomarańcza)

Krem migdałowy

  • 250 g kremowego sera (np. mascarpone)
  • 1-2 łyżki masła migdałowego

Dekoracja (opcjonalnie)

  • listki z gorzkiej czekolady lub gorzka czekolada starta na tarce

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Składniki suche mieszamy w misce.
    Babeczki migdałowe - krok 1
  • Składniki mokre rozkłócamy w osobnej misce i dodajemy do składników suchych, dokładnie mieszając łyżką. Można też, ekspresowo, od razu dodać składniki mokre do suchych, bez ich wcześniejszego rozkłócania.
    Babeczki migdałowe - krok 2
  • Masę przekładamy do foremek na babeczki, wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.
    Po upieczeniu od razu wyjmujemy i studzimy na kratce.
    Babeczki migdałowe - krok 3
  • Składniki na krem mieszamy w misce za pomocą łyżki.
    Babeczki migdałowe - krok 5
  • Opcjonalnie w wystudzonych babeczkach możemy wydrążyć otwory i nadziać dżemem lub konfiturą.
    Babeczki migdałowe - krok 6
  • Nadziewamy babeczki, wkładając do przygotowanych otworów dżem lub konfiturę za pomocą łyżeczki.
    Babeczki migdałowe - krok 7
  • Krem nakładamy na babeczki za pomocą szprycy, zaczynając od środka i kolistymi ruchami rozprowadzając po powierzchni każdej babeczki, tworząc kształt różyczki.
    Babeczki migdałowe - krok 8
  • Każdą babeczkę dekorujemy gorzką czekoladą (ażurowe listki lub wiórki starte na tarce).
    Babeczki migdałowe
  • Schładzamy babeczki w lodówce, żeby krem stężał i zachował nadany mu kształt.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zakalec - jak go uniknąć

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (z nadzieniem z dżemu malinowego) | Kalorie: 343kcal (17%) | Węglowodany: 32g (11%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 21g (32%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 49mg (16%) | Sód: 48mg (2%) | Potas: 145mg (4%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 355IU (7%) | Witamina C: 0.6mg (1%) | Wapń: 105mg (11%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Babeczki migdałowe
Babeczki migdałowe
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom