Babeczki choinki przepis | Dorota Kamińska

Babeczki choinki

Przygotowując świąteczne wypieki w nowoczesnym stylu, warto sięgnąć po prostą recepturę na efektowne babeczki choinki. Podobnie jak wszystkie muffiny i babeczki cupcakes, są wyjątkowo łatwe do upieczenia i udekorowania. Krem do ich dekoracji można przygotować z samego mascarpone lub wymieszać z marcepanem, albo wykorzystać krem budyniowy. Ważne, żeby zabarwić go na zielono i posiadać odpowiednie gadżety do dekorowania. Przydadzą się cukrowe lub czekoladowe gwiazdki, cukier puder albo cukier perlisty imitujący śnieg oraz kolorowe perełki, które „zawiesimy” na choinkach jak bombki.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Babeczki choinki to nie tylko piękna dekoracja i smaczny wypiek, ale również mała niespodzianka! Środek, przed pieczeniem, warto nadziać budyniem czekoladowym, najlepiej rzadkim i niedogotowanym. Później, po przegryzieniu gotowej babeczki, będzie delikatnie się z niej wylewać. Taki budyń można też zastąpić zamrożonymi kostkami czekolady, które w trakcie pieczenia zdążą się roztopić do idealnie płynnej konsystencji. Zobaczcie jak zrobić babeczki w kształcie choinek.

Babeczki - choinki

Babeczki choinki

Babeczki choinki czyli choinkowe babeczki. Pyszne babeczki czekoladowe brownie z dekoracją z zielonego kremu w kształcie choinek.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 25 min
Chłodzenie: 30 min
Razem: 55 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: babeczki choinki, babeczki w kształcie choinek, cupcakes choinki, cupcakes w kształcie choinek
Liczba porcji: 6 sztuk
Kalorie: 397kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki suche na ciasto

  • ¾ szklanki mąki pszennej (zwykła lub razowa; przesiana)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¼-½ szklanki cukru (opcjonalnie)

Składniki mokre na ciasto

  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju lub stopionego masła
  • ¼ szklanki mleka (zwierzęce lub roślinne; można też użyć jogurtu naturalnego, maślanki lub wody)

Nadzienie budyniowe

  • 250 ml mleka (1 pełna szklanka; może być roślinne; można też użyć słodkiej śmietanki 12%)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½-1 łyżka cukru lub cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie; lub miąższ z ½ laski wanilii)

Krem z mascarpone i marcepanu

  • 125 g mascarpone (można zastąpić innym serem kremowym)
  • 125 g marcepanu
  • zielony barwnik spożywczy (wg przepisu na opakowaniu)
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • cukier perlisty
  • perełki cukiernicze srebrne, złote lub kolorowe
  • cukrowe lub czekoladowe gwiazdki
  • cukier puder lub cukrowe płatki śniegu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Nadzienie do babeczek

  • W połowie szklanki mleka dokładnie mieszam mąkę, kakao i cukier oraz wanilię.
  • Pozostałe mleko zagotowuję. Dodaję mieszankę pozostałych składników na nadzienie i, cały czas intensywnie mieszając, podgrzewam na średnim ogniu do zgęstnienia.
  • Gdy budyń zacznie gęstnieć, zdejmuję garnek z ognia i cały czas intensywnie mieszam nad gorącym, wyłączonym palnikiem. Odstawiam.

Ciasto na babeczki

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Składniki suche umieszczam w misce.
  • Składniki mokre rozkłócam widelcem w drugiej misce.
  • Mieszam szybko, za pomocą łyżki, jedne i drugie składniki i nakładam po 1 łyżce do foremek na muffiny wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami.
  • Na ciasto nakładam po 1-2 łyżeczki budyniu. Przykrywam pozostałą masą czekoladową na babeczki.
  • Wstawiam babeczki do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 25 minut, aż do wyrośnięcia i lekkiego przyciemnienia wierzchów. Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.

Krem do babeczek

  • Miksuję mascarpone za pomocą miksera, dodając po 1 łyżce marcepanu o temperaturze pokojowej, za każdym razem dokładnie ucierając całość przed dołożeniem kolejnej porcji.
  • Dodaję barwnik w ilości według przepisu na opakowaniu i miksuję do uzyskania jednolitego koloru.

Dekorowanie babeczek

  • Za pomocą szprycy dekoruję wystudzone babeczki, tworząc z kremu kopczyki w kształcie choinek (najlepsza końcówka, tzw. tylka, to taka w rozmiarze 1M).
  • Za pomocą dodatków cukierniczych tworzę na choince dekoracje: czubki z cukrowych lub czekoladowych gwiazdek, bombki z perełek, sztuczny śnieg z perlistego cukru lub cukrowych płatków śniegu.
  • Wstawiam babeczki do lodówki na ok. 30 minut do stężenia kremu.

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić muffiny czekoladowe
  2. Jak zrobić budyń czekoladowy

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 397kcal | Carbohydrates: 30g (10%) | Protein: 8g (16%) | Fat: 27g (42%) | Saturated Fat: 8g (40%) | Cholesterol: 53mg (18%) | Sodium: 59mg (2%) | Potassium: 290mg (8%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 13g | Vitamin A: 8.3% | Calcium: 14.5% | Iron: 9.4%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Po upieczeniu cupcakes choinki pięknie wyglądają na świątecznym stole. Można je ozdobić na wiele sposobów i jestem ciekawa, jak będą wyglądać Wasze!

Babeczki choinki
Babeczki choinki

Ciekawa jestem jaki efekt dekoracji uzyskacie i na jakie nadzienie zdecydujecie się, przygotowując babeczki choinki. Czekam na Wasze komentarze :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

7 komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)