Babeczki choinki przepis | Dorota Kamińska

Babeczki choinki

Przygotowując świąteczne wypieki w nowoczesnym stylu, warto sięgnąć po prostą recepturę na efektowne babeczki choinki. Podobnie jak wszystkie muffiny i babeczki cupcakes, są wyjątkowo łatwe do upieczenia i udekorowania. Krem do ich dekoracji można przygotować z samego mascarpone lub wymieszać z marcepanem, albo wykorzystać krem budyniowy. Ważne, żeby zabarwić go na zielono i posiadać odpowiednie gadżety do dekorowania. Przydadzą się cukrowe lub czekoladowe gwiazdki, cukier puder albo cukier perlisty imitujący śnieg oraz kolorowe perełki, które „zawiesimy” na choinkach jak bombki.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Babeczki choinki to nie tylko piękna dekoracja i smaczny wypiek, ale również mała niespodzianka! Środek, przed pieczeniem, warto nadziać budyniem czekoladowym, najlepiej rzadkim i niedogotowanym. Później, po przegryzieniu gotowej babeczki, będzie delikatnie się z niej wylewać. Taki budyń można też zastąpić zamrożonymi kostkami czekolady, które w trakcie pieczenia zdążą się roztopić do idealnie płynnej konsystencji. Zobaczcie jak zrobić babeczki w kształcie choinek.

5 od 1 osoby
Babeczki - choinki
Babeczki choinki
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
55 min
 
Babeczki choinki czyli choinkowe babeczki. Pyszne babeczki czekoladowe brownie z dekoracją z zielonego kremu w kształcie choinek.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: babeczki choinki, babeczki w kształcie choinek, cupcakes choinki, cupcakes w kształcie choinek
Liczba kalorii: 397 kcal
Liczba porcji: 6 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki suche na ciasto
  • ¾ szklanki mąki pszennej (zwykła lub razowa; przesiana)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¼-½ szklanki cukru (opcjonalnie)
Składniki mokre na ciasto
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju lub stopionego masła
  • ¼ szklanki mleka (zwierzęce lub roślinne; można też użyć jogurtu naturalnego, maślanki lub wody)
Nadzienie budyniowe
  • 250 ml mleka (1 pełna szklanka; może być roślinne; można też użyć słodkiej śmietanki 12%)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½-1 łyżka cukru lub cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie; lub miąższ z ½ laski wanilii)
Krem z mascarpone i marcepanu
  • 125 g mascarpone (można zastąpić innym serem kremowym)
  • 125 g marcepanu
  • zielony barwnik spożywczy (wg przepisu na opakowaniu)
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Do dekoracji
  • cukier perlisty
  • perełki cukiernicze srebrne, złote lub kolorowe
  • cukrowe lub czekoladowe gwiazdki
  • cukier puder lub cukrowe płatki śniegu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Babeczki choinki - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić muffiny czekoladowe
  2. Jak zrobić budyń czekoladowy
Babeczki choinki - Jak zrobić
Nadzienie do babeczek
  1. W połowie szklanki mleka dokładnie mieszam mąkę, kakao i cukier oraz wanilię.

  2. Pozostałe mleko zagotowuję. Dodaję mieszankę pozostałych składników na nadzienie i, cały czas intensywnie mieszając, podgrzewam na średnim ogniu do zgęstnienia.

  3. Gdy budyń zacznie gęstnieć, zdejmuję garnek z ognia i cały czas intensywnie mieszam nad gorącym, wyłączonym palnikiem. Odstawiam.

Ciasto na babeczki
  1. Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Składniki suche umieszczam w misce.

  2. Składniki mokre rozkłócam widelcem w drugiej misce.

  3. Mieszam szybko, za pomocą łyżki, jedne i drugie składniki i nakładam po 1 łyżce do foremek na muffiny wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami.

  4. Na ciasto nakładam po 1-2 łyżeczki budyniu. Przykrywam pozostałą masą czekoladową na babeczki.

  5. Wstawiam babeczki do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 25 minut, aż do wyrośnięcia i lekkiego przyciemnienia wierzchów. Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.

Krem do babeczek
  1. Miksuję mascarpone za pomocą miksera, dodając po 1 łyżce marcepanu o temperaturze pokojowej, za każdym razem dokładnie ucierając całość przed dołożeniem kolejnej porcji.

  2. Dodaję barwnik w ilości według przepisu na opakowaniu i miksuję do uzyskania jednolitego koloru.

Dekorowanie babeczek
  1. Za pomocą szprycy dekoruję wystudzone babeczki, tworząc z kremu kopczyki w kształcie choinek (najlepsza końcówka, tzw. tylka, to taka w rozmiarze 1M).

  2. Za pomocą dodatków cukierniczych tworzę na choince dekoracje: czubki z cukrowych lub czekoladowych gwiazdek, bombki z perełek, sztuczny śnieg z perlistego cukru lub cukrowych płatków śniegu.

  3. Wstawiam babeczki do lodówki na ok. 30 minut do stężenia kremu.

Wartości odżywcze
Babeczki choinki
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 397 kcal Kalorie z tłuszczów 243 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 27g 42%
Tłuszcze nasycone 8g 40%
Cholesterol 53mg 18%
Sód 59mg 2%
Potas 290mg 8%
Węglowodany ogółem 30g 10%
Błonnik 2g 8%
Cukry 13g
Białko 8g 16%
Witamina A 8.3%
Wapń 14.5%
Żelazo 9.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Po upieczeniu cupcakes choinki pięknie wyglądają na świątecznym stole. Można je ozdobić na wiele sposobów i jestem ciekawa, jak będą wyglądać Wasze!

Babeczki choinki
Babeczki choinki

Ciekawa jestem jaki efekt dekoracji uzyskacie i na jakie nadzienie zdecydujecie się, przygotowując babeczki choinki. Czekam na Wasze komentarze :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

7 komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)