fbpx
Czytasz właśnie
Babeczki choinki

Babeczki choinki

  • udekorowane zielonym kremem marcepanowym
  • ozdobione dekoracjami cukierniczymi
  • opcjonalnie z ciągnącym budyniem w środku
Babeczki - choinki

Babeczki choinki to prosta receptura na efektowne świąteczne wypieki w nowoczesnym stylu. Warto sięgnąć po nią i zaskoczyć najbliższych. Podobnie jak wszystkie muffiny i babeczki cupcakes, są wyjątkowo łatwe do upieczenia i udekorowania. Krem do ich dekoracji można przygotować z samego mascarpone lub wymieszać z marcepanem, albo wykorzystać krem budyniowy. Ważne, żeby zabarwić go na zielono i posiadać odpowiednie gadżety do dekorowania. Przydadzą się cukrowe lub czekoladowe gwiazdki, cukier puder albo cukier perlisty imitujący śnieg oraz kolorowe perełki, które „zawiesimy” na choinkach jak bombki. Zobaczcie przepis na babeczki choinki – jak zrobić je krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Te babeczki to nie tylko piękna dekoracja i smaczny wypiek, ale również mała niespodzianka! Środek, przed pieczeniem, warto nadziać budyniem czekoladowym, najlepiej rzadkim i niedogotowanym. Później, po przegryzieniu gotowej babeczki, będzie delikatnie się z niej wylewać.

Przepis na babeczki choinki

Taki budyń można też zastąpić zamrożonymi kostkami czekolady, które w trakcie pieczenia zdążą się roztopić do idealnie płynnej konsystencji. Zobaczcie jak zrobić babeczki w kształcie choinek.

Babeczki choinki

Babeczki choinki

Babeczki choinki czyli choinkowe babeczki. Pyszne babeczki czekoladowe brownie z dekoracją z zielonego kremu w kształcie choinek.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Chłodzenie: 30 minutes
Razem: 55 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: babeczki choinki, babeczki w kształcie choinek, cupcakes choinki, cupcakes w kształcie choinek
Liczba porcji: 6 sztuk
Kalorie: 397kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki suche na ciasto

  • ¾ szklanki mąki pszennej (zwykła lub razowa; przesiana)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¼-½ szklanki cukru (opcjonalnie)

Składniki mokre na ciasto

  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju lub stopionego masła
  • ¼ szklanki mleka (zwierzęce lub roślinne; można też użyć jogurtu naturalnego, maślanki lub wody)

Nadzienie budyniowe

  • 250 ml mleka (1 pełna szklanka; może być roślinne; można też użyć słodkiej śmietanki 12%)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½-1 łyżka cukru lub cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie; lub miąższ z ½ laski wanilii)

Krem z mascarpone i marcepanu

  • 125 g mascarpone (można zastąpić innym serem kremowym)
  • 125 g marcepanu
  • zielony barwnik spożywczy (wg przepisu na opakowaniu)
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • cukier perlisty
  • perełki cukiernicze srebrne, złote lub kolorowe
  • cukrowe lub czekoladowe gwiazdki
  • cukier puder lub cukrowe płatki śniegu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić muffiny czekoladowe
  2. Jak zrobić budyń czekoladowy

Jak zrobić

Nadzienie do babeczek

  • W połowie szklanki mleka dokładnie mieszam mąkę, kakao i cukier oraz wanilię.
  • Pozostałe mleko zagotowuję. Dodaję mieszankę pozostałych składników na nadzienie i, cały czas intensywnie mieszając, podgrzewam na średnim ogniu do zgęstnienia.
  • Gdy budyń zacznie gęstnieć, zdejmuję garnek z ognia i cały czas intensywnie mieszam nad gorącym, wyłączonym palnikiem. Odstawiam.

Ciasto na babeczki

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Składniki suche umieszczam w misce.
  • Składniki mokre rozkłócam widelcem w drugiej misce.
  • Mieszam szybko, za pomocą łyżki, jedne i drugie składniki i nakładam po 1 łyżce do foremek na muffiny wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami.
  • Na ciasto nakładam po 1-2 łyżeczki budyniu. Przykrywam pozostałą masą czekoladową na babeczki.
  • Wstawiam babeczki do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 25 minut, aż do wyrośnięcia i lekkiego przyciemnienia wierzchów. Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.

Krem do babeczek

  • Miksuję mascarpone za pomocą miksera, dodając po 1 łyżce marcepanu o temperaturze pokojowej, za każdym razem dokładnie ucierając całość przed dołożeniem kolejnej porcji.
  • Dodaję barwnik w ilości według przepisu na opakowaniu i miksuję do uzyskania jednolitego koloru.

Dekorowanie babeczek

  • Za pomocą szprycy dekoruję wystudzone babeczki, tworząc z kremu kopczyki w kształcie choinek (najlepsza końcówka, tzw. tylka, to taka w rozmiarze 1M).
  • Za pomocą dodatków cukierniczych tworzę na choince dekoracje: czubki z cukrowych lub czekoladowych gwiazdek, bombki z perełek, sztuczny śnieg z perlistego cukru lub cukrowych płatków śniegu.
  • Wstawiam babeczki do lodówki na ok. 30 minut do stężenia kremu.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 397kcal (20%) | Węglowodany: 30g (10%) | Białko: 8g (16%) | Tłuszcze: 27g (42%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 53mg (18%) | Sód: 59mg (3%) | Potas: 290mg (8%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 415IU (8%) | Wapń: 145mg (15%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Po upieczeniu cupcakes choinki pięknie wyglądają na świątecznym stole. Można je ozdobić na wiele sposobów i jestem ciekawa, jak będą wyglądać Wasze!

Babeczki choinki przepis

Wiem, że zielony barwnik, choć spożywczy, nie jest naturalny. Polecam jednak policzyć, ile razy w ciągu roku jadacie takie barwniki. Jeden-dwa? U mnie właśnie tak to wygląda, dlatego bez problemu podchodzę do kwestii barwienia. Jeśli jednak nie chcecie stosować barwnika, to nie trzeba. Można zrobić białe choinki zamiast zielonych. Nie widzę problemu :D.

Babeczki choinki
Babeczki choinki

Ciekawa jestem jaki efekt dekoracji uzyskacie i na jakie nadzienie zdecydujecie się, przygotowując babeczki choinki. Czekam na Wasze komentarze :).

7 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom