Baba ghanoush przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Baba ghanoush

Baba ghanoush

Baba ghanoush

Pyszna pasta z bakłażana, a doświadczenie podpowiada, że im prostszy skład, tym lepsza baba ghanoush. Sekretem jej smaku jest bakłażan pieczony nad grillem opalanym drewnem. W warunkach domowych polecam pieczenie w piekarniku lub grillowanie na żeliwnej patelni pod przykryciem. Przypaloną skórkę trzeba obrać, a jeśli aromatu grillowania jest za mało, można doprawić całość wędzoną papryką w proszku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegańskie

Znana też jako baba gannoushbaba ghannouj lub baba ghannoug, pasta z bakłażana jest potrawą kuchni arabskiej. Wywodzi się z Syrii i Libanu, spotykana również w Egipcie. Upieczony bakłażan o charakterystycznym zapachu dymu z drewna można zastąpić grillowaną w domu wersją. Również ten upieczony w piekarniku świetnie się sprawdzi. Sama pasta bakłażanowa będzie idealnym dodatkiem do kanapek. Oryginalnie podaje się ją z chlebkami pita lub serwuje jako dodatek do pieczonych, grillowanych lub surowych warzyw. Polecam też podać z mięsem z grilla. A w mało klasyczny sposób można połączyć baba ghanoush z ugotowanym makaronem lub ryżem.

Baba ghanoush

Baba ghanoush

Jak zrobić baba ghanoush czyli arabska pasta z bakłażana grillowanego lub pieczonego, utartego z czosnkiem, pastą tahini i przyprawami z oliwą.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 40 min
Razem: 50 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Arabska
Przepis na: baba ghanoush
Liczba porcji: 25 łyżek
Kalorie: 35kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1,5 kg bakłażanów (ok. 2 spore sztuki)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki jogurtu (opcjonalnie)
  • 2-4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry (opcjonalnie)
  • 1 szczypta chili lub ostrej albo wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • 1 szczypta kminku rzymskiego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa, sezam i natka pietruszki (do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Bakłażany dobrze jest na czas pieczenia umieścić w foremce, do której zbierze się wypływający z nich sok (zachowuję go). Ponakłuwane widelcem, zawinięte w folię aluminiową, piekę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C (góra+dół).
  • Po upieczeniu obieram bakłażany ze skórki (można ją zostawić jako dodatek do gotowania wywaru z resztek warzyw w stylu „zero waste”) i odciskam lekko na sitku/durszlaku. Kroję w niedużą kostkę.
  • Wszystkie składniki mieszam i rozcieram (można ręcznie lub w blenderze na niskich obrotach).
  • Serwuję pastę udekorowaną oliwą i posypaną sezamem oraz posiekaną natką pietruszki.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Pasta tahini - przepis

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1łyżka (ok. 20 g) | Kalorie: 35kcal (2%) | Węglowodany: 4g (1%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 1g (2%) | Sód: 95mg (4%) | Potas: 150mg (4%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 40IU (1%) | Witamina C: 2.1mg (3%) | Wapń: 10mg (1%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Moja ulubiona wersja to bakłażan, oliwa, sok z cytryny, czosnek i kolendra. Ale pozostałe też świetne! Można zrobić większą porcję bez opcjonalnych dodatków, a potem podzielić na mniejsze i przyrządzić kilka wariantów smakowych. Co Wy na to?

Zobacz też
Musaka

Bardzo jestem ciekawa, którą wersję przygotujecie i jaka najbardziej przypadnie Wam do gustu. A może już jadaliście tę pastę podczas podróży, w restauracjach? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, z czym była zaserwowana :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom