Anzac biscuits przepis | Dorota Kamińska

Anzac biscuits

Najpopularniejsze ciastka w Australii, które w kawiarniach można kupić za 1 dolara za sztukę. Anzac biscuits kuszą ze szklanych słoików i nie sposób się im oprzeć, kiedy już raz się spróbowało tego lekko kokosowego smaku, odłamując delikatnie kawałek chrupiącego z wierzchu i odrobinę wilgotnego w środku ciasteczka.

Zobacz też: Więcej przepisów na ciasteczka

Za każdym razem, kiedy podczas mojej podróży do Australii jadłam na mieście, fundowałam sobie 1 sztukę, pozwalając sobie na małe, wakacyjne szaleństwo i na chwilę zapominając o diecie. Uwielbiałam te śniadania, kiedy, pomimo samotnych wypraw do miasta, przy stole zawsze miałam miłe towarzystwo otwartych mieszkańców tego dalekiego lądu. Australijczycy są wyjątkowo sympatyczni i przyjacielscy. Nietrudno o nawiązanie przyjemnej rozmowy, czy to w sklepie, czy w kawiarni albo restauracji, nawet w autobusie. Opowiadaliśmy sobie nasze historie, a pewna pani, zdziwiona tym, że stoję nad stolikiem i fotografuję ciastka, postanowiła szczegółowo przekazać mi, jak mogę przygotować je po powrocie do domu.

Anzac biscuit w Australii
Anzac biscuit w Australii

Nazwa ciasteczek Anzac biscuits ma swoje korzenie w czasach Pierwszej Wojny Światowej, kiedy uformowano australijsko-nowozelandzkie siły zbrojne  Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Do dziś uważa się, że żony walczących na froncie żołnierzy wysyłały w paczkach te słodkie ciasteczka, które, ze względu na długi termin przydatności do spożycia, nie psuły się w transporcie. Wyobraźcie sobie, ile miłości i emocji musiało być wkładane w ich przygotowanie i jak długą drogę przebywały. Jak musiał czuć się mąż, narzeczony, przyjaciel czy brat, otrzymując taką słodką przesyłkę? Czy bardziej tęsknił za najbliższymi, a może ciastka Anzac przypominały mu o rodzinnych stronach i kierowały myśli na tor inny niż walka na froncie? Choć niektóre źródła podają, że w rzeczywistości to inna wersja wypieków trafiała do żołnierzy, Anzac biscuits pozostają charakterystycznym, słodkim wypiekiem australijskim, do którego chętnie będę powracać.

Anzac biscuits
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
 
Słodkie i bardzo smaczne ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi czyli tradycyjne, australijskie ciasteczka Anzac biscuits bez dodatku jajek, bardzo proste i szybkie do upieczenia.
Danie: Deser
Kuchnia: Australijska
Przepis na: ciasteczka anzac biscuits
Liczba porcji: 12 sztuk o średnicy ok. 15 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka mąki (przesiana; można wykorzystać mąkę pszenną typ 450-650 lub razową, a nawet mąkę graham czy orkiszową)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 100 g masła (½ kostki; stopione)
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki złotego syropu cukrowego (tzw. golden syrup lub syropu klonowego, albo miodu)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Anzac biscuits - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Anzac biscuits - Jak zrobić
  1. Wszystkie suche składniki, oprócz proszku do pieczenia, wsypuję do większej miski.
  2. W mniejszej misce mieszam masło z syropem, wodą i proszkiem do pieczenia (rozcieram ewentualne grudki).
  3. Suche i mokre składniki łączę w większej misce i dokładnie mieszam za pomocą łyżki.
  4. Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia rozkładam masę, dzieląc ją na ok. 12 dużych ciastek lub 24 mniejszych, o grubości ok. 1,5 cm. Pomagając sobie łyżką, zaokrąglam brzegi każdego ciastka.
  5. Wstawiam ciastka do piekarnika na nagrzanego do 180 °C, na środkową półkę i piekę na jasnozłoty kolor przez ok. 15-20 minut (nie można przypiec zbyt mocno!).
  6. Upieczone ciastka wyjmuję z piekarnika – będą jeszcze miękkie. Można, w razie potrzeby, skorygować ich kształt łyżką i odstawić do wystudzenia – wtedy stwardnieją.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pamiętajcie, że to ciasteczka o bardzo wysokim indeksie glikemicznym i dużej dawce cukru. Niech Was nie zwiedzie cukier brązowy – ma niemal tyle samo kalorii co biały i identyczne działanie. Obiecajcie, że te i podobne ciastka będziecie przygotowywać rzadko, od święta. Umowa stoi? 🙂

Australijskie ciastka anzac
Australijskie ciastka anzac

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

17 komentarzy
  1. Oczywiście, że składniki da się połączyć. Zrobiłam ciasteczka zgodnie z przepisem i wyszły pyszne , ładnie uformowane. Dzięki za przepis!

  2. Albo migdałami w słupkach lub płatkach. Takie urozmaicenie, chociaż smak kokosu nie jest mocno wyczuwalny w tych ciastkach.

  3. przepis jest jakiś nie bardzo, niestety łącząc suche składniki z mokrymi w żaden sposób nie da się to połączyć a tym bardziej formować ciastka :(((((((((((((((

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)