Anzac biscuits przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Anzac biscuits

Anzac biscuits

Anzac biscuits

Najpopularniejsze ciastka w Australii, które w kawiarniach można kupić za 1 dolara za sztukę. Anzac biscuits kuszą ze szklanych słoików i nie sposób się im oprzeć, kiedy już raz się spróbowało tego lekko kokosowego smaku, odłamując delikatnie kawałek chrupiącego z wierzchu i odrobinę wilgotnego w środku ciasteczka.

Zobacz też: Więcej przepisów na ciasteczka

Za każdym razem, kiedy podczas mojej podróży do Australii jadłam na mieście, fundowałam sobie 1 sztukę, pozwalając sobie na małe, wakacyjne szaleństwo i na chwilę zapominając o diecie. Uwielbiałam te śniadania, kiedy, pomimo samotnych wypraw do miasta, przy stole zawsze miałam miłe towarzystwo otwartych mieszkańców tego dalekiego lądu. Australijczycy są wyjątkowo sympatyczni i przyjacielscy. Nietrudno o nawiązanie przyjemnej rozmowy, czy to w sklepie, czy w kawiarni albo restauracji, nawet w autobusie. Opowiadaliśmy sobie nasze historie, a pewna pani, zdziwiona tym, że stoję nad stolikiem i fotografuję ciastka, postanowiła szczegółowo przekazać mi, jak mogę przygotować je po powrocie do domu.

Anzac biscuit w Australii
Anzac biscuit w Australii

Nazwa ciasteczek Anzac biscuits ma swoje korzenie w czasach Pierwszej Wojny Światowej, kiedy uformowano australijsko-nowozelandzkie siły zbrojne  Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Do dziś uważa się, że żony walczących na froncie żołnierzy wysyłały w paczkach te słodkie ciasteczka, które, ze względu na długi termin przydatności do spożycia, nie psuły się w transporcie. Wyobraźcie sobie, ile miłości i emocji musiało być wkładane w ich przygotowanie i jak długą drogę przebywały. Jak musiał czuć się mąż, narzeczony, przyjaciel czy brat, otrzymując taką słodką przesyłkę? Czy bardziej tęsknił za najbliższymi, a może ciastka Anzac przypominały mu o rodzinnych stronach i kierowały myśli na tor inny niż walka na froncie? Choć niektóre źródła podają, że w rzeczywistości to inna wersja wypieków trafiała do żołnierzy, Anzac biscuits pozostają charakterystycznym, słodkim wypiekiem australijskim, do którego chętnie będę powracać.

Zobacz też
Sałatka owocowa

Anzac biscuits

Anzac biscuits

Słodkie i bardzo smaczne ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi czyli tradycyjne, australijskie ciasteczka Anzac biscuits bez dodatku jajek, bardzo proste i szybkie do upieczenia.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 25 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Australijska
Przepis na: ciasteczka anzac biscuits
Liczba porcji: 12 sztuk o średnicy ok. 15 cm
Kalorie: 213kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka mąki (przesiana; można wykorzystać mąkę pszenną typ 450-650 lub razową, a nawet mąkę graham czy orkiszową)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 100 g masła (½ kostki; stopione)
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki złotego syropu cukrowego (tzw. golden syrup lub syropu klonowego, albo miodu)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie suche składniki, oprócz proszku do pieczenia, wsypuję do większej miski.
  • W mniejszej misce mieszam masło z syropem, wodą i proszkiem do pieczenia (rozcieram ewentualne grudki).
  • Suche i mokre składniki łączę w większej misce i dokładnie mieszam za pomocą łyżki.
  • Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia rozkładam masę, dzieląc ją na ok. 12 dużych ciastek lub 24 mniejszych, o grubości ok. 1,5 cm. Pomagając sobie łyżką, zaokrąglam brzegi każdego ciastka.
  • Wstawiam ciastka do piekarnika na nagrzanego do 180 °C, na środkową półkę i piekę na jasnozłoty kolor przez ok. 15-20 minut (nie można przypiec zbyt mocno!).
  • Upieczone ciastka wyjmuję z piekarnika – będą jeszcze miękkie. Można, w razie potrzeby, skorygować ich kształt łyżką i odstawić do wystudzenia – wtedy stwardnieją.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 213kcal (11%) | Carbohydrates: 30g (10%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 9g (14%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 17mg (6%) | Sód: 65mg (3%) | Potas: 116mg (3%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 16g (18%) | Witamina A: 210IU (4%) | Wapń: 38mg (4%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pamiętajcie, że to ciasteczka o bardzo wysokim indeksie glikemicznym i dużej dawce cukru. Niech Was nie zwiedzie cukier brązowy – ma niemal tyle samo kalorii co biały i identyczne działanie. Obiecajcie, że te i podobne ciastka będziecie przygotowywać rzadko, od święta. Umowa stoi? 🙂

Australijskie ciastka anzac
Australijskie ciastka anzac
17 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom