fbpx
Czytasz właśnie
Risotto z pomidorami

Risotto z pomidorami

Risotto z pomidorami

Cudownie proste do zrobienia risotto z pomidorami i natką pietruszki. Do przyrządzenia również w opcji wegańskiej. Opcjonalnie można dołożyć do niego parmezan lub inny włoski ser, choć u mnie jest po prostu na bazie pomidorowej passaty z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Ugotujcie je na wywarze z resztek warzyw lub wybierzcie drobiowy. Co kto lubi :). Zobaczcie jak zrobić risotto z pomidorem.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Moje risotto z pomidorami trochę „oszukałam”. Nie będę tego przed Wami ukrywać :). Zostało mi trochę gruboziarnistego ryżu, który miałam ugotowany „al dente” dzień wcześniej. Dlatego po prostu dorobiłam na patelni sam pomidorowy sos z cebulą i czosnkiem i wymieszałam potem wszystkie składniki.

Risotto z pomidorami - przepis
Risotto z pomidorami – przepis

Jednak najlepsze, co można zrobić, to oczywiście wolne gotowanie w wywarze. Zróbcie warzywny lub drobiowy. Który bardziej lubicie? Wykorzystajcie dobry ser. Może nawet białe wino? Risotto z dodatkiem wina z pewnością nabierze charakteru. Uwielbiam!

Zobacz też
Gołąbki wegetariańskie bez mięsa

Risotto z pomidorami - przepis

Risotto z pomidorami

Risotto z pomidorami - przepis na risotto z pomidorem, cebulą i czosnkiem oraz ziołami i natką pietruszki. Do ugotowania na wywarze warzywnym lub drobiowym, opcjonalnie z dodatkiem białego wina.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto z pomidorami, risotto z pomidorem
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 752kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g ryżu (arborio, carnaroli lub maratelli)
  • 500 ml wywaru (warzywny, drobiowy, wołowy, wieprzowy lub rybny: gorący; część wywaru (125 ml można zastąpić białym winem wytrawnym))
  • 1 pomidory malinowe (duże, pokrojone w kostkę; zamiast 2 dużych pomidorów można wykorzystać 250 ml dobrej jakości passaty)
  • 1 cebula (niewielka; drobno posiekana)
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine, o niskiej kwasowości; można zastąpić masłem)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka suszonych ziół (np. oregano, bazylia, szałwia, tymianek, rozmaryn)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak zrobić passatę pomidorową

Jak zrobić

  • Na oliwie lub maśle szklę cebulę i czosnek (wrzucam surowe na zimny tłuszcz i trzymam na małym ogniu, dopóki nie staną się przezroczyste; można delikatnie je posolić i nie wolno ich zrumienić).
  • Do cebuli i czosnku dodaję ryż i tostuję na średnim ogniu, mieszając i rozprowadzając po ziarnach tłuszcz. Ryż powinien stać się przezroczysty i nie wolno go zrumienić.
  • Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  • Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar. Każdą kolejną chochlę dolewam, kiedy poprzednia część wywaru została wchłonięta przez ryż.
  • Gotuję risotto łącznie przez ok. 15-25 minut (al dente lub do miękkości). Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodaję więcej oliwy lub masła, albo rozprowadzam całość dodatkowym wywarem.
  • Na ostatnich 10 minut gotowania dodaję pomidory i zioła. Doprawiam pieprzem.
  • Zdejmuję ryż z ognia, upewniając się, że nie jest zbyt suchy. Dodaję masło i parmezan, mieszam delikatnie całość i zostawiam, pod przykryciem, na kilka minut.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 752kcal (38%) | Węglowodany: 95g (32%) | Białko: 18g (36%) | Tłuszcze: 33g (51%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Cholesterol: 47mg (16%) | Sód: 1554mg (68%) | Potas: 486mg (14%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 1960IU (39%) | Witamina C: 18.7mg (23%) | Wapń: 392mg (39%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Prosta receptura i koniecznie z dodatkiem natki pietruszki. Przyznam, że po zrobieniu zdjęć dosypałam jej sobie jeszcze więcej. W końcu to bogactwo witaminy C, o którym wspominam także w mojej książce Superfood po polsku. Miałam ogromną ochotę na dużo pietruszki! Widać, że zimą organizm domaga się witamin :). Z pewnością dostarczyłam mu solidną dawkę!

Risotto z pomidorem
Risotto z pomidorem

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszło Wam risotto i jak wrażenia smakowe. Przygotowaliście je z winem i na wywarze, czy może jednak w uproszczony sposób? Bardzo jestem ciekawa :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom