fbpx
Czytasz właśnie
Crumble ze śliwkami

Crumble ze śliwkami

Crumble ze śliwkami

Tegoroczne lato rozpieszczało mnie wysokimi temperaturami, które uwielbiam i niestraszne mi nawet wielkomiejskie upały. Można przejść się do parku, pojechać nad wodę lub wybrać się za miasto, do lasu i cieszyć się promieniami słońca, których w ciągu roku mamy przecież tak niewiele! A potem, znienacka, praktycznie w ciągu jednego dnia, zaczęła dawać o sobie znać jesień. Choć dni jeszcze ciepłe, to noce dość chłodne, za to można znów włączyć piekarnik i przygotować pyszny deser na pożegnanie lata. Crumble ze śliwkami to moje wspomnienie tegorocznego spotkania z koleżankami z dawnych lat. Choć zupełnie różne i na innych życiowych ścieżkach, nadal odnajdujemy wspólny język i klimat tamtych czasów, a każda z nas wypielęgnowała przez ten długi czas zamiłowanie do kuchni i dzielenia się dobrym jedzeniem.

Zobacz też: Więcej przepisów na śliwki

Takie proste, klasyczne receptury są ponadczasowe. Podobnie jak szkolne przyjaźnie. Czasem idą w niepamięć, ale gdy się do nich wróci, znów jest jak dawniej. Można wprowadzić drobne modyfikacje, dodać coś od siebie. Opowiedzieć nową historię.

Zobacz też
Sałatka grecka

Moje crumble ze śliwkami piekłam dwukrotnie: za pierwszym razem, przed spotkaniem, nie zdążyłam sfotografować i dopiero tydzień później śliwki z kruszonką piekłam ponownie, tym razem przygotowując je do zdjęcia przed rozpoczęciem konsumpcji ;). Możecie, zamiast śliwek, wykorzystać jabłka, brzoskwinie, gruszki czy nektarynki, a nawet banany. Słonecznik i kokos zastępować innymi bakaliami. To takie proste śliwki z kruszonką dla tych, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Dajcie znać, jak udały się Wasze i co zagościło w składzie!

Crumble ze śliwkami - przepis

Crumble ze śliwkami

Pyszne crumble ze śliwkami i kokosem, bezglutenowe i słodzone ksylitolem lub erytrytolem, albo klasycznym cukrem. Pięknie pachnące śliwki z kruszonką na deser.
5 from 6 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 50 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 182kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Owocowe nadzienie

  • 8 śliwek (bez pestek, pokrojone w połówki lub ćwiartki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich, blanszowanych migdałów lub nasion słonecznika (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki cukru (polecam brzozowy ksylitol lub erytrytol) (opcjonalnie; jeśli śliwki okażą się mało słodkie)

Kruszonka kokosowa

  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mąki (orkiszowa lub mieszanka bezglutenowa)
  • 2 łyżki cukru (polecam brzozowy ksylitol lub erytrytol)
  • 50 g masła (schłodzone)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Crumble ze śliwkami bezglutenowe najlepiej przygotować z wykorzystaniem uniwersalnej mieszanki najlepszej.
Crumble ze śliwkami bez nabiału - masło można zastąpić schłodzonym olejem kokosowym rafinowanym.

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg). 

Nadzienie owocowe

  • Wszystkie składniki nadzienia owocowego mieszam w misce, delikatnie potrząsając. Układam na dnie foremki (np. natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 24 cm).

Kokosowa kruszonka

  • Mąkę mieszam w misce z cukrem i kokosem i dodaję pokrojone w kostki masło.
  • Rozcieram szybko kruszonkę palcami, żeby tłuszcz połączył się z suchymi składnikami.

Śliwki z kruszonką

  • Posypuję śliwki kruszonką (opcjonalnie można kilka kawałków owoców zostawić na wierzchu).
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut i piekę do uzyskania złocistego koloru kruszonki. Podaję na ciepło, idealnie z gałką lodów waniliowych.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150g | Kalorie: 182kcal (9%) | Węglowodany: 15g (5%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 13g (20%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 17mg (6%) | Sód: 62mg (3%) | Potas: 48mg (1%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 210IU (4%) | Wapń: 5mg (1%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Crumble ze śliwkami - przepis
Crumble ze śliwkami – przepis
Śliwki z kruszonką
Śliwki z kruszonką
Śliwki z kruszonką - przepis
Śliwki z kruszonką – przepis
Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom