fbpx
Czytasz właśnie
Wegańskie lody truskawkowe bez cukru

Wegańskie lody truskawkowe bez cukru

Lody truskawkowe bez cukru

Dawniej przygotowywałam klasyczne lody na mleku, jogurcie czy śmietance. Dziś nabiał ograniczam i wolę zjeść jogurt na śniadanie lub spałaszować ulubiony ser, a lody jadam w nowoczesnym wydaniu. Wegańskie lody truskawkowe bez cukru to hit kilku ostatnich dni. Można je zrobić z zamrożonych truskawek i banana lub awokado, wzbogacając smak i konsystencję opcjonalnymi dodatkami.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne desery

W najprostszej wersji, zwłaszcza gdy owoce są bardzo słodkie, wystarczy mieszanka truskawek i bananów. Zamrożone lub świeże, które dopiero po zmiksowaniu przekładam do pudełka i wstawiam do zamrażalnika. Wegańskie lody truskawkowe bez cukru w nieco bogatszej wersji przygotowuję, miksując wcześniej orzechy nerkowce na gładkie masło. Dosładzam je daktylami lub rodzynkami, choć sprawdzi się też dodanie odrobiny ksylitolu czy syropu klonowego albo z agawy. Naturalną słodycz w lodach doskonale podbija ekstrakt z wanilii.

Masło z nerkowców można zastąpić masłem kokosowym lub gęstą, kokosową śmietanką, które nadadzą lodom odrobinę tropikalnego charakteru.

Zobacz też
Jabłecznik z bezą

Wegańskie lody truskawkowe bez cukru

Lody truskawkowe bez cukru

Najlepsze wegańskie lody truskawkowe bez cukru, bez jajek, bez mleka czy śmietany. Przepis na lody truskawkowe fit - z truskawek i bananów, z dodatkiem wanilii, orzechów nerkowców i daktyli lub rodzynek.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Chłodzenie: 3 hours
Razem: 3 hours 10 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska, Wegańska
Przepis na: lody truskawkowe bez cukru
Liczba porcji: 4
Kalorie: 175kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 szklanki truskawek (świeże lub mrożone)
  • 2 banany lub awokado (dojrzałe; świeże lub zamrożone w niedużych kawałkach, bez skórek)
  • ½ szklanki orzechów nerkowców (opcjonalnie)
  • 1 garść suszonych daktyli lub rodzynek (opcjonalnie; lub ½ świeżego banana, albo 2 łyżki ksylitolu, miodu, syropu z agawy albo syropu klonowego; daktyle/rodzynki można wcześniej namoczyć i odcedzić, żeby łatwiej dały się zmiksować)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Dodatek zmiksowanych na masło orzechów nerkowców sprawi, że lody będą mieć bardziej kremową konsystencję.

Jak zrobić

  • Orzechy i daktyle/rodzynki miksuję w blenderze na gładkie masło z nerkowców. Wyjmuję z kielicha.
  • Dodaję do blendera pozostałe składniki i miksuję pulsacyjnie, do uzyskania pożądanej konsystencji, pod koniec dokładając masło orzechowe.
  • Lody miksowane z zamrożonych składników są gotowe do podania. Masę ze składników niezamrożonych przekładam do maszynki do lodów lub mrożę w pudełku, w zamrażalniku, przez ok. 3 godziny, mieszając co 30 minut, co zapobiega krystalizacji i zapewnia lepszą konsystencję lodów.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 180g | Kalorie: 175kcal (9%) | Węglowodany: 26g (9%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 3mg | Potas: 387mg (11%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 18g (20%) | Witamina A: 25IU (1%) | Witamina C: 58.8mg (71%) | Wapń: 34mg (3%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy takie lody przypadną Wam do gustu. A może wolicie śmietankowo-truskawkową klasykę?

 

Wegańskie lody truskawkowe bez cukru
Wegańskie lody truskawkowe bez cukru
Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom